Σε έκταση 300 στρεμμάτων και σε μικρή απόσταση από τους Τάφους των Βενιζέλων στο Ακρωτήρι Χανίων, το Πολυτεχνείο Κρήτης έχει δημιουργήσει ένα ξεχωριστό πάρκο. Πρόκειται για το πάρκο προστασίας χλωρίδας και πανίδας της Κρήτης που δημιουργήθηκε πριν από 12 χρόνια με απόφαση του τότε πρύτανη καθηγητή Ιωάννη Φίλη, που σήμερα είναι επιστημονικός συνεργάτης του πάρκου.
Η ιδέα της δημιουργίας του πάρκου «γεννήθηκε» προκειμένου να προστατευθούν αλλά και να γίνουν γνωστά στο ευρύ κοινό, η χλωρίδα αλλά και η πανίδα της Κρήτης.
Το νησί, παρουσιάζει ιδιαίτερα πλούσια χλωρίδα περιλαμβάνοντας 1.873 καταγεγραμμένα είδη φυτών από τα οποία 159 είναι ενδημικά στο νησί. Το 10% των φυτών της Κρήτης θεωρείται απειλούμενο και χρειάζεται προστασία.
Οι σκοποί του πάρκου είναι:
Διατήρηση αυτοφυών φυτών της Κρήτης, με έμφαση σε είδη προτεραιότητας όπως τα απειλούμενα και τα ενδημικά και σε είδη που έχουν οικονομική και πολιτισμική αξία όπως φαρμακευτικά, αρωματικά, βαφικά, φυτά που χρησιμοποιούνται σε κατασκευές, για περιβαλλοντική προστασία, κ.ά
Η διατήρηση πραγματοποιείται με την:
Δημιουργία και διατήρηση αντιπροσωπευτικών ζωντανών συλλογών φυτικών ειδών της Κρήτης σε θεματικούς βοτανικούς κήπους ανάλογους με τους φυσικούς οικότοπους των φυτών.
Συντήρηση των περιοχών του πάρκου με φυσική αυτοφυή βλάστηση όπως είναι το φαράγγι, οι περιοχές με σκληρόφυλλους θάμνους και φρύγανα.
Αναπαραγωγή και συντήρηση των αναπτυσσόμενων φυτών και την δημιουργία βάσης δεδομένων για τον πολλαπλασιασμό τους.
Περιβαλλοντική έρευνα και εκπαίδευση με τη συμμετοχή ερευνητών και φοιτητών τόσο από το Πολυτεχνείο Κρήτης όσο και από άλλα ερευνητικά Ιδρύματα σε ζητήματα που αφορούν:
- Την καταγραφή και διατήρηση της βιοποικιλότητας και της σημασίας της.
- Την σχέση των φυτών με το περιβάλλον και τον άνθρωπο,
- Την οικονομική, πολιτισμική και αισθητική αξία των φυτών της Κρήτης.
Με μια μεγάλη και ποικίλη ζωντανή συλλογή φυτικών και ζωικών ειδών, το πάρκο λειτουργεί ως χώρος περιβαλλοντικής έρευνας. Προσφέρει μια πολύτιμη εμπειρία του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού και της βιοποικιλότητάς του και αποτελεί έναν υπαίθριο εκπαιδευτικό χώρο για τους μαθητές των σχολείων, τους φοιτητές και τους πολίτες γενικότερα, στους οποίους δίνεται η μοναδική ευκαιρία άσκησης σε θέματα οικολογίας σε ένα χώρο που ο ίδιος συνιστά εργαστήριο με την ευρύτερη έννοια.
Ένας ακόμα στόχος του πάρκου είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για τους κινδύνους που απειλούν τη βιοποικιλότητα, τις επιπτώσεις από την μείωση της βιοποικιλότητας την αειφόρο χρήση της βιοποικιλότητας, την διατήρηση της παραδοσιακής γνώσης γύρω από τις χρήσεις των αυτοφυών φυτών και γύρω από την διαχείριση των οικoτόπων.
Μερικά από τα είδη της πανίδας που υπάρχουν μέσα στο πάρκο είναι το διπλοσάινο, το τσιχλογέρακο, η γερακίνα, η νησιώτικη πέρδικα, το τρυγόνι, ο κούκος ο τσαλαπετινός, ο κότσιφας, η τσίχλα, ο κόρακας, η σπίνα και η καρδερίνα.
Υπάρχουν ακόμα μικρά θηλαστικά όπως ο λαγός, ο σκαντζόχοιρος, το κουνάβι, ο ασβός, η νυφίτσα, ερπετά, όπως το αγιόφιδο, η τρανόσαυρα και η κολισάβρα.
Η πρυτανεία του πολυτεχνείου Κρήτης ανακοίνωσε χθες ότι στο πλαίσιο των προσπαθειών για ανάπτυξη του πάρκου διευρύνεται το ωράριο λειτουργίας ακόμα και τις Κυριακές, δημιουργείται εντός του πάρκου κυλικείο εναρμονισμένο με το περιβάλλον ενώ θα ζητηθεί από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση να το συμπεριλάβει και στους τουριστικούς οδηγούς του νομού.
πηγή: ana-mpa.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου