Τα δύο νησιά, Θάσος και Σαμοθράκη, θα βρεθούν τα επόμενα χρόνια στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού έργου SHIFT του προγράμματος MED, που στόχο έχει την ανάπτυξη βιώσιμου τουρισμού σε «ευαίσθητες» περιοχές της Ευρώπης. Από ελληνικής πλευράς, στο έργο συμμετέχουν η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (με προϋπολογισμό 181.500 ευρώ) και η νομαρχία Δωδεκανήσου.
Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η συνεργάτιδα της Περιφέρειας, Γεωργία Καραβαγγέλη, τα επόμενα στάδια του έργου θα εξελιχθούν γρήγορα. Εντός του Μαΐου αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την ανάληψη της εκπόνησης των αναγκαίων μελετών για το έργο: αναλύσεων SWOT για τα δύο νησιά, προσδιορισμού των αγορών-στόχων, στρατηγικής προώθησής τους ως τουριστικού προορισμού, εκπόνησης τριετούς σχεδίου για την προσέγγιση των αγορών-στόχων, αλλά και αποτίμησης των επιπτώσεων του τουρισμού στο φυσικό περιβάλλον. Το έργο SHIFT δεν έρχεται να βάλει κεφάλαια στα ταμεία των φορέων των δύο νησιών. Στόχος του είναι, μέσα από δράσεις ενημέρωσης και εκπαίδευσης, αλλά και μέσα από την έκδοση ενός εγχειριδίου-οδηγού, να ενεργοποιήσει τους τοπικούς φορείς, ώστε να αναλάβουν δράση για τη βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού στα νησιά τους, αλλά και να τα προβάλει διεθνώς ως προορισμούς. Η πρώτη κρούση προς τους τοπικούς φορείς, ώστε αυτοί να ενημερωθούν για το έργο και να εμπλακούν στην υλοποίησή του, θα γίνει μέσα στον Μάιο, με δύο ενημερωτικά σεμινάρια σε Θάσο και Σαμοθράκη.
Σύμφωνα με την κ. Καραβαγγέλη, μεταξύ των δράσεων που σχεδιάζονται περιλαμβάνονται σεμινάρια για ποιοτική διαχείριση, δημιουργία δύο θεματικών διαδρομών στα νησιά και ετοιμασία κοινής βάσης δεδομένων περιφέρειας-φορέων, αλλά και πιλοτική επίσκεψη τουριστικών πρακτόρων σε Θάσο και Σαμοθράκη. Κατά την κ. Καραβαγγέλη, δεν αποκλείεται να γίνουν και κάποιες κινήσεις προς την κατεύθυνση της καλύτερης ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Σαμοθράκης. Έμπνευση μπορούν να αντλήσουν οι συμμετέχοντες και από τους ξένους εταίρους του προγράμματος, που είναι τα εμπορικά επιμελητήρια Νάπολι, Βαλένθια και Μασσαλίας, η Επιχειρηματική Ομοσπονδία Αλικάντε (Ισπανία), το Συμβούλιο Εμπορικών Επιμελητηρίων Ανδαλουσίας και το Ίδρυμα Κοινότητας Βαλένθια-Ευρωπαϊκής Περιφέρειας.
Για παράδειγμα, στο Αλικάντε, όπου συνεδρίασε πριν από λίγες ημέρες η 3η επιτροπή καθοδήγησης του SHIFT, λειτουργεί ήδη ξενοδοχείο πιστοποιημένο κατά EMAS, το οποίο εφαρμόζει σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης και ενθαρρύνει τη συμμετοχή των εργαζόμενων στη συνεχή βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεών του, ενημερώνοντας ταυτόχρονα το κοινό και τους φιλοξενούμενούς του για περιβαλλοντικά θέματα.
πηγή: ana-mpa.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου