Το σύννεφο ηφαιστειακής σκόνης, το οποίο προκλήθηκε από την έκρηξη ηφαιστείου στην Ισλανδία και εξαπλώθηκε πάνω από την Ευρώπη, δεν είχε ως αποτέλεσμα μόνο την απαγόρευση των αεροπορικών πτήσεων αλλά και τη δραματική αύξηση των ξενοδοχειακών τιμών σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις. Όσοι διανυκτέρευσαν σε ξενοδοχεία της Ευρώπης χρειάστηκε να πληρώσουν πολύ πιο ακριβά στο διάστημα αυτό.
Χαρακτηριστική είναι η αύξηση των τιμών στο Μιλάνο, έως και 94 τοις εκατό, ενώ στο Λονδίνο παρουσιάζεται αύξηση 52 τοις εκατό. Αυτά είναι τα αποτελέσματα, όπως προκύπτουν από την σύγκριση ξενοδοχειακών τιμών της www.trivago.gr, η οποία εκτίμησε τις ξενοδοχειακές τιμές για το χρονικό διάστημα στο οποίο έλαβε χώρα η απαγόρευση των αεροπορικών πτήσεων και τις σύγκρινε με το μέσο όρο ξενοδοχειακών τιμών του μήνα Απριλίου.
Ενώ τα αεροπλάνα παρέμειναν σταθμευμένα στα αεροδρόμια της Ευρώπης, οι ξενοδοχειακές τιμές έκαναν πτήση προς τα πάνω. Η trivago σύγκρινε τις ξενοδοχειακές τιμές του χρονικού διαστήματος της απαγόρευσης των αεροπορικών πτήσεων (από τις 15 έως τις 22 Απριλίου 2010) με το μέσο όρο τιμών διανυκτέρευσης του καταλόγου ξενοδοχειακών τιμών (tHPI) του μήνα Απριλίου. Τα αποτελέσματα παρουσιάζουν ξεκάθαρα μια αύξηση στις τιμές δωματίων κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις. Στο Μιλάνο, όπου στις 20 Απριλίου έλαβε χώρα και ο ημιτελικός ποδοσφαίρου Champions-League, διακυμάνθηκαν οι τιμές στα 231 ευρώ, 94 τοις εκατό υψηλότερα από το μέσο όρο τιμών του Απριλίου (119 ευρώ). Στο Λονδίνο κόστισε μια διανυκτέρευση κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης 237 ευρώ, 52 τοις εκατό περισσότερο από το μέσο όρο τιμών διανυκτέρευσης του Απριλίου (156 ευρώ).
Το φαινόμενο αύξησης των ξενοδοχειακών τιμών κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης των αεροπορικών πτήσεων παρατηρήθηκε και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Το Βερολίνο, ακολουθεί και αυτό με αυξήσεις ξενοδοχειακών τιμών. Οι επισκέπτες στο Βερολίνο πλήρωσαν 67 τοις εκατό περισσότερο για μια διανυκτέρευση σε ένα δίκλινο δωμάτιο: οι επισκέπτες, οι οποίοι το Μάρτιο προγραμμάτισαν το ταξίδι τους για το μήνα Απρίλιο στη γερμανική πρωτεύουσα, πλήρωσαν για ένα δωμάτιο 95 ευρώ. Όσοι αποφάσισαν τελευταία στιγμή να κλείσουν ένα δωμάτιο (μέτά τις 15 Απριλίου), χρειάστηκε να πληρώσουν 158 ευρώ. Το ίδιο παρατηρείται και στο Μόναχο, όπου οι ταξιδιώτες πλήρωσαν για την ίδια χρονική περίοδο, για ένα δωμάτιο, 145 ευρώ (αύξηση 44 τοις εκατό). Στο Άμστερνταμ οι τιμές διανυκτέρευσης ανέβηκαν στα 193 ευρώ, 28 τοις εκατό πιό υψηλές από το μέσο όρο τιμών του μήνα Απριλίου.
Οι ξενοδόχοι στη Μαδρίτη ανέβασαν και αυτοί τις ξενοδοχειακές τους τιμές κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης των πτήσεων. Από 113 ευρώ χρειάστηκε να πληρώσουν οι ταξιδιώτες 169 ευρώ, 49 τοις εκατό πιό ακριβά. Στη Βαρκελώνη, όπου ήδη οι τιμές τον Απρίλιο ήταν ανεβασμένες (144 ευρώ), πλήρωσαν οι ταξιδιώτες επιπλέον 14 τοις εκατό περισσότερο (165 ευρώ). Όσοι αποφάσισαν να κάνουν κράτηση ξενοδοχείου στο Παρίσι το χρονικό διάστημα 15 έως και τις 22 Απριλίου χρειάστηκε να βάλουν βαθιά το χέρι στη τσέπη: ένα απλό, δίκλινο δωμάτιο κόστισε κατά ένα τρίτο πιο ακριβά (202 ευρώ) απʼ ότι τις υπόλοιπες μέρες του Απρίλη (156 ευρώ).
Η εκτιμόμενες τιμές βασίζονται στον Κατάλογο Ξενοδοχειακών Τιμών/Hotel Preis Index (tHPI) της www.trivago.gr . H σύγκριση έγινε ανάμεσα στις τιμές του tHPI του μήνα Απριλίου και στις τιμές όπως αυτές διαμορφώθηκαν στο διάστημα της απαγόρευσης των πτήσεων από τις 15 έως τις 22 Απριλίου (βασιζόμενες στις αναζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην πλατφόρμα της trivago). Το tHPI της www.trivago.gr δείχνει το μέσο όρο τιμών διανυκτέρευσης στις πιο δημοφιλείς ευρωπαϊκές πόλεις της trivago. Ο μέσος όρος τιμών για ένα δίκλινο δωμάτιο βασίζεται στις 160.000 καθημερινές αναζητήσεις τιμών για μια διανυκτέρευση που γίνονται μέσω του συστήματος σύγκρισης ξενοδοχειακών τιμών της trivago. Η trivago αποθηκεύει τις έρευνες κάθε μήνα και παρουσιάζει μια γενική εικόνα ξενοδοχειακών τιμών για τον επόμενο μήνα. Το tHPI αντανακλά τις ξενοδοχειακές τιμές της online ξενοδοχειακής αγοράς της Ευρώπης: οι τιμές διανυκτέρευσης από 53 online ταξιδιωτικούς πράκτορες και αλυσίδες ξενοδοχείων διαμορφώνουν το μέσο όρο ξενοδοχειακών τιμών για πόλεις, περιοχές και χώρες της Ευρώπης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου