Το 2007, τα συνεργεία μιας μεγάλης κινηματογραφικής παραγωγής του Χόλιγουντ ξεχύθηκαν στα πλακόστρωτα στενά των Σποράδων, στα καλντερίμια της Κέρκυρας και στο πετρόχτιστο Πήλιο. Οι κάμερές τους στραμμένες στη Μέριλ Στριπ, τον Πίρς Μπρόσναν και τον Κόλιν Φερθ και, φυσικά, στα μοναδικά ελληνικά τοπία: τις θάλασσες και τις παραλίες, τα κατάλευκα σπίτια, τα καλντερίμια και τους άγριους βράχους των νησιών.
Στο επίκεντρο όλων αυτών, ήταν ένας παραμυθένιος γάμος. Επρόκειτο για την κινηματογραφική μεταφορά της μακρόβιας μουσικοχορευτικής θεατρικής παράστασης "Mama Mia", με τα 22 τραγούδια των "Abba", που βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες το καλοκαίρι του 2008.
Πέραν των εσόδων που απέδωσε στους παραγωγούς και διανομείς της, η ταινία είχε μια ακόμη "παράπλευρη" θετική συνέπεια: έκανε εκατοντάδες ζευγάρια σε Ευρώπη και ΗΠΑ να ονειρεύονται να τελέσουν τον γάμο τους στην Ελλάδα - ή ακόμη και να τον επαναλάβουν, ανανεώνοντας τους όρκους τους!
Την ολοένα ισχυρότερη αυτή τάση "έπιασε στον αέρα" η διευθύντρια μάρκετινγκ της εταιρίας "elahol-holiday-villas.com", Ρόζμαρι Ράσελ, η οποία βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο συνεδρίου για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα στον τουρισμό, το οποίο διοργάνωσε η οργάνωση TOWER (Οργάνωση Γυναικών Θεσσαλονίκης Επαγγελματικής Ενημέρωσης και Υποστήριξης).
"Από τότε που η ταινία και το ηχητικό υλικό της (soundtrack) κυκλοφόρησαν, η ιστοσελίδα μας άρχισε να δέχεται αυξημένα αιτήματα για... γαμήλιο τουρισμό [στην Ελλάδα]", εξήγησε η κα Ράσελ, σύμφωνα με την οποία, αν κάποιος πληκτρολογήσει στη διαδικτυακή μηχανή αναζήτησης Google τη φράση "Weddings in Greece" (σ.σ. Γάμοι στην Ελλάδα), η αναζήτηση θα αποδώσει πάνω από 3.550.000 αποτελέσματα!
Πολλά από τα αιτήματα, που δέχεται η ιστοσελίδα της εταιρίας της κας Ράσελ, προέρχονται από τη Βρετανία, αλλά κι από άλλες περιοχές της Ευρώπης και από ζευγάρια εκτός "γηραιάς ηπείρου". Μάλιστα, μετά το «Mama Mia», τα ζευγάρια δεν ψάχνουν καταλύματα μόνο για… δύο, αλλά και για τις οικογένειές τους και τους προσκεκλημένους τους!
Βέβαια, οι γάμοι αλλοδαπών, που τελούνται στην Ελλάδα, δεν είναι στην πλειοψηφία τους ελληνορθόδοξοι: σύμφωνα με την κα Ράσελ, μόνον ένα από τα ζευγάρια, που επικοινώνησαν μαζί της, επιθυμούσε ελληνορθόδοξο γάμο - με όλα τα έθιμα. Τα υπόλοιπα ήθελαν έναν πολιτικό, αγγλικανικό ή καθολικό γάμο, με τα έθιμα της χώρας τους, αλλά επί ελληνικού εδάφους.
Οι πιο δημοφιλείς προορισμοί
Όπως είπε η κα Ράσελ, τα περισσότερα ζευγάρια που "κοιτάζουν" προς Ελλάδα, ονειρεύονται έναν καλοκαιρινό γάμο, κυρίως στα νησιά Κρήτη, Κέρκυρα, Ρόδο και Σαντορίνη και, δευτερευόντως, σε Σκόπελο και Σκιάθο. Εσχάτως, μάλιστα, "οπαδούς" κερδίζει και η ηπειρωτική Ελλάδα, με πιο δημοφιλή προορισμό μελλονύμφων τη Χαλκιδική.
Οι γαμήλιες τελετές κυριολεκτικά "πάνω στην αμμουδιά" αποτελούν το ιδανικό για τα ξένα ζευγάρια. Πολλά από αυτά, όμως, αναγκάζονται να συμβιβαστούν με πιο ρεαλιστικές λύσεις, καθώς στις περιοχές όπου... σκάει το κύμα είναι συνήθως δύσκολο να βρεθούν αρκετά δωμάτια για όλους τους φιλοξενούμενους εν μέσω θέρους.
Το τελευταίο διάστημα, πάντως, αναπτύσσεται μια προτίμηση προς τους ανοιξιάτικους ή και φθινοπωρινούς γάμους σε νησιά ή και γραφικά χωριά της ηπειρωτικής Ελλάδας, καθώς τα χρονικά αυτά διαστήματα συμπίπτουν με ολιγοήμερες διακοπές στα βρετανικά σχολεία.
Κατά την κα Ράσελ, όμως, προβλήματα δημιουργεί η οδική υποδομή στην επαρχιακή Ελλάδα, καθώς πολλές περιοχές "εξαιρετικής ομορφιάς", όπως για παράδειγμα το Πήλιο, έχουν δύσκολη προσβασιμότητα και χρειάζεται πολλή ώρα, προκειμένου να τις προσεγγίσεις.
Ζητούν από ιστιοφόρα μέχρι τούρτες!
Τα οφέλη από το γαμήλιο τουρισμό δεν περιορίζονται αμιγώς στον κλάδο της φιλοξενίας (ξενοδοχεία, καταλύματα, βίλες), αλλά επεκτείνονται και σε άλλους τομείς: τα ζευγάρια "κλείνουν" στην Ελλάδα χώρους εστίασης για τις δεξιώσεις τους, υπηρεσίες ταξί και λιμουζινών, ιστιοφόρα και... μοτοσικλέτες, άμαξες και άλογα.
Μάλιστα, η κα Ράσελ σημείωσε ότι η εταιρία της είναι έτοιμη να βρει ακόμη και αερόστατα για τυχόν ενδιαφερόμενους! "Χρυσές δουλειές" ανοίγει ο γαμήλιος τουρισμός και για τα τοπικά ζαχαροπλαστεία, ινστιτούτα αισθητικής και ανθοπωλεία, για φωτογράφους, μουσικούς και disc-jockeys, ακόμη και για αγγλόφωνους δικηγόρους (που αναλαμβάνουν να εξηγήσουν στους μελλόνυμφους την ελληνική νομοθεσία περί γάμων).
Αν και η εταιρία της κας Ράσελ εξακολουθεί να λειτουργεί κυρίως ως διαδικτυακός τόπος εύρεσης πολυτελούς διαμονής για διακοπές (βίλες), ωστόσο η "όρεξη" των ζευγαριών να ζήσουν τον γάμο τους στην Ελλάδα (αλλά εσχάτως και στην Κροατία και την Ιταλία), τής ενέπνευσαν μια ειδική κατηγορία προβολής στο site της, εύκολα διακριτή από το σχετικό ερώτημα: "Παντρεύεστε";
της Αλεξάνδρας Γούτα
πηγή: ana-mpa.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου