AdSenseBanner

Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Κινδυνεύει με αφανισμό το παραλίμνιο δάσος της Απολλωνίας

Ένα από τα τελευταία εναπομείναντα, παραλίμνια δάση της Ευρώπης, το δάσος της Απολλωνίας, στη νότια όχθη της Βόλβης, που είναι η μοναδική περιοχή στην Ελλάδα που φιλοξενεί μεικτές αποικίες γκρίζων ερωδιών και λευκοπελαργών, κινδυνεύει με αφανισμό, αφού τα τελευταία χρόνια συρρικνώνεται δραματικά. Επιπλέον, το παραλίμνιο δάσος της Απολλωνίας έχει μοναδική οικολογική αξία, καθώς τα φυτικά είδη που το συγκροτούν- σκλήθρα, πλατάνια, ασημόλευκες, ιτιές και λυγαριές- δύσκολα βρίσκονται πλέον συνενωμένα σε δάσος. Τέτοιες φυτοκοινωνίες (Alnopopuletum), που άλλοτε υπήρχαν σε πολλά ποτάμια της χώρας, σήμερα θεωρούνται πολύ σπάνιες.

Κατά το παρελθόν, το δάσος εκτεινόταν σε έκταση 3.000 στρεμμάτων, αλλά υλοτομήθηκε για να αποδοθούν εκτάσεις στους γεωργούς. Έτσι, σήμερα, έχουν παραμείνει μόλις 150 στρέμματα δάσους και τελευταία, με προσπάθειες του αρμόδιου υπουργείου, στο πλαίσιο της αποκατάστασης και ανάδειξής του, γίνονται έργα, όχι μόνο για να σταματήσει η συρρίκνωσή του, αλλά και για να αυξηθεί η έκτασή του. Ένα μεγάλο τμήμα του δάσους (κυρίως στο νότιο - νοτιοδυτικό τμήμα), την περίοδο 1945-1996 καταστράφηκε προς όφελος των καλλιεργειών, ενώ ευεργετικές στάθηκαν, στη συνέχεια, οι προστατευτικές και ενισχυτικές παρεμβάσεις (περίφραξη, δενδροφυτεύσεις) του Φορέα Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας - Βόλβης, που παρά τις κατά τόπους αποτυχίες, συνεισέφεραν- σε γενικές γραμμές- στην προστασία κυρίως του ανώτερου και αρχαιότερου τμήματος του δάσους.

Συγκεκριμένα, βάσει των στοιχείων αξιολόγησης της "Μελέτης Σχεδίου Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Των Λιμνών Κορώνειας Βόλβης Και των Μακεδονικών Τεμπών", που εκπονήθηκε από τον Φορέα Διαχείρισης, η έκταση του δάσους υποδιπλασιάσθηκε από το 1945 έως σήμερα προς όφελος της γεωργίας. Επίσης, οι επεμβάσεις στην κοίτη του ρέματος, σε συνδυασμό με τις κλιματικές αλλαγές, συνέβαλαν στην υποβάθμιση της δομής των οικοτόπων, λόγω των μεταβολών στο υδατικό καθεστώς στην έκταση του δάσους.

"Πληγές" του δάσους είναι η παράνομη βόσκηση προβάτων, που έχει πλέον ελαττωθεί και η κοπή ξύλων από κατοίκους των γύρω περιοχών προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως καυσόξυλα", αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ξεναγός εθνικών δρυμών/ υγροτόπων Θέμιδα Νασοπούλου, προσθέτοντας ότι, πολλοί είναι αυτοί που καίνε ακόμη και μέρος του δάσους για να φτιάξουν μονοπάτια και να έχουν πρόσβαση τα ζώα τους.

Ο Φορέας Διαχείρισης, με τη μελέτη σχεδίου διαχείρισης που έχει συντάξει, σκοπεύει να συμπεριλάβει στο επόμενο τεχνικό του δελτίο, δράσεις για τη σωτηρία του μοναδικού αυτού οικοσυστήματος.

Συγκεκριμένα, θα εκπονήσει μελέτη με καταγραφή της δομής, σύνθεσης και κατάστασης υγείας του δάσους, φύτευση περίπου 70 στρεμμάτων γυμνών παραλίμνιων εκτάσεων του δάσους Απολλωνίας με νεαρά δενδρύλλια σκλήθρου, με παράλληλη περίφραξη των φυτεύσεων, ενώ θα προωθήσει και την αλλαγή χρήσης γεωργικών εκτάσεων στη Ζώνη Απόλυτης Προστασίας, με απαλλοτριώσεις των νόμιμα υφιστάμενων διανομών.

Κείμενο: Καραθάνου Ν.

πηγή: ana-mpa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails