Καουμπόηδες και ινδιάνοι μετατρέπουν προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας σε … Φαρ Ουέστ και προσκαλούν τους επισκέπτες να ζήσουν την εμπειρία της εναλλακτικής ψυχαγωγίας.
Ένα ινδιάνικο χωριό, με το όνομα "Τζομάκουα", λειτουργεί εδώ και λίγο καιρό στο Ελατοχώρι Πιερίας.
Σ' ένα χώρο έκτασης 2,5 στρεμμάτων μέσα στο καστανόδασος των Πιερίων έχουν τοποθετηθεί καλύβες και ξύλινα κιόσκια, που όλα φέρουν ινδιάνικα ονόματα. Εμπνευστής αυτής της προσπάθειας είναι ο Τζον, κατά κόσμον Γιάννης Τουλιαρής, με συνοδοιπόρο στην υλοποίηση του χωριού τον Μάκη Τσιγκαρόπουλο.
Θερμός υποστηρικτής του ινδιάνικου πολιτισμού, ο Γιάννης Τουλιαρής ταξίδεψε στην Αμερική σε ηλικία των 15 ετών και έζησε για λίγους μήνες κοντά σε Ινδιάνους προκειμένου να τους γνωρίσει καλύτερα. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα ήθελε να διατηρήσει στην καθημερινότητά του όσα έμαθε κοντά τους. Μέχρι σήμερα ντύνεται με ινδιάνικες στολές και ζει σε καλύβα χωρίς ηλεκτρισμό. Επίσης, μέχρι πρόσφατα ήταν ο ιδιοκτήτης νυχτερινού μαγαζιού στην Πιερία, με ινδιάνικο χαρακτήρα.
Η απόφασή του να δημιουργήσει το ινδιάνικο χωριό είχε ως στόχο να μυήσει τους επισκέπτες σ' αυτό που ο ίδιος αγάπησε τόσο πολύ: τον αυθεντικό ινδιάνικο πολιτισμό.
Αγαπημένοι του επισκέπτες είναι τα παιδιά, στα οποία θέλει να μάθει όχι μόνο την ιστορία των Ινδιάνων, αλλά και τη σημασία του να αγαπούν τη φύση. Τα ντύνει, λοιπόν, Ινδιάνους και τους μαθαίνει ενδιαφέροντα παραδοσιακά παιχνίδια.
"Το ινδιάνικο χωριό αποτελεί έναν χώρο, όπου το ινδιάνικο πνεύμα ζωντανεύει, έναν χώρο που μοιάζει να κινείται στο δικό του χρόνο, σε μια πραγματικότητα πολύ μακρινή, αλλά ταυτόχρονα ζωντανή", εξηγεί στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο διευθυντής του ινδιάνικου χωριού, κ. Απόστολος Λάγιος.
Στο χωριό προσφέρονται δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού: ιππασία, τοξοβολία και βόλτες με άμαξες και έλκηθρα. Επίσης, γίνονται μαθήματα ινδιάνικων χορών. Στους επισκέπτες προσφέρεται η δυνατότητα διαμονής, αφού βέβαια ενημερωθούν ότι στις σκηνές δεν υπάρχει καμία από τις σύγχρονες ανέσεις!
Εξάλλου, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να γεύονται τις σπεσιαλιτέ του Τζόνι, που συνδυάζουν την ελληνική κουζίνα με ινδιάνικες γεύσεις.
Ήδη, το ινδιάνικο χωριό κατακλύζεται από επισκέπτες, όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από την υπόλοιπη Ευρώπη, ακόμα και από την Αυστραλία.
Από τους Ινδιάνους… στους καουμπόηδες
Μικρογραφίες χωριών της Άγριας Δύσης, καουμπόικων αυτή τη φορά, αποτελούν τα κτήματα Ζιώγα και "Western City".
Το κτήμα Ζιώγα, στο Λευκοχώρι Σερρών, λειτουργεί από το 1996. Σε έκταση 40 στρεμμάτων προσφέρει στους επισκέπτες την αίσθηση ότι πρωταγωνιστούν σε κινηματογραφικό σκηνικό. Το σαλούν για καφέ και ποτό, τα ξύλινα καταφύγια, το βαγόνι και ο μεξικάνικος πύργος για διαμονή επισκεπτών και οι στάβλοι αλόγων έχουν άρωμα Άγριας Δύσης.
Το αγρόκτημα περιλαμβάνει άλογα (ελεύθερης ιππασίας), καθώς και αγριογούρουνα, χήνες, κότες, μοσχάρια και πρόβατα. Επίσης, οργανώνονται εναλλακτικές δραστηριότητες, όπως τοξοβολία, σκοποβολή, paintball και γκολφ, αν και η ιππασία παραμένει η αγαπημένη ενασχόληση των εκδρομέων.
"Στη δημιουργία του χώρου αυτού μας ώθησε η αγάπη μας για τα άλογα, αλλά και η αίσθηση ότι οι χώροι εναλλακτικών δραστηριοτήτων είναι πανομοιότυποι", τονίζει η ιδιοκτήτρια, κ. Φωτεινή Ζιώγα.
Στο ίδιο πνεύμα κινείται και το κτήμα "Western City", της ίδιας οικογένειας, στο 16ο χιλιόμετρο Θεσσαλονίκης- Σερρών, στο ύψος της Λητής. Καθ' ότι μικρότερο σε μέγεθος (επτά στρέμματα), το κτήμα διατίθεται περισσότερο για εκμάθηση ιππασίας και παιδικά πάρτι.
Επίσης, οι επισκέπτες μπορούν να χαλαρώσουν στο καφέ "Mexico", να επισκεφθούν το γραφείο του Σερίφη και να αγοράσουν σουβενίρ (καπέλα, κούπες, βιβλία).
της Μαρίας Κουζινοπούλου
πηγή: ana-mpa.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου