AdSenseBanner

Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Η υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Α. Γκερέκου στην έκθεση τουρισμού ΜΙΤΤ.


Την έναρξη μιας από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες τουριστικές εκθέσεις στον κόσμο, της ΜΙΤΤ στη Μόσχα, όπου η Ελλάδα είναι η τιμώμενη χώρα, πραγματοποίησε σήμερα η υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Άντζελα Γκερέκου μαζί με εκπροσώπους της Ρωσικής Ομοσπονδιακής κυβέρνησης και εκπροσώπους του Δήμου της Μόσχας παρουσία δημοσιογράφων τηλεοπτικών δικτύων και εξειδικευμένων τουριστικών εντύπων.



Στον χαιρετισμό που απηύθυνε η υφυπουργός, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι: «Για εμάς τους Έλληνες ο Τουρισμός δεν είναι μια δραστηριότητα «δευτερεύουσας σημασίας», αλλά είναι ένας από τους βασικούς άξονες της οικονομίας μας. Εκείνο που αλλάζει από εδώ και εμπρός, στην νέα πορεία που χαράσσουμε στην τουριστική πολιτική μας, δεν είναι οι δυνατότητες της χώρας μας - αυτές υπήρχαν ανέκαθεν και είναι τεράστιες. Αλλάζουμε, όμως, τον τρόπο, που η Πολιτεία αντιμετωπίζει το θέμα του Τουρισμού: ένα πεδίο στο οποίο πρέπει να επενδύσουμε, να το αναπτύξουμε και να αυξήσουμε ακόμη περισσότερο τις δυνατότητές του. Δεν αμφισβητεί κανείς, ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστη τη χώρα μας. Για εμάς, η κρίση, είναι οπωσδήποτε κάτι που θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε αλλά παράλληλα είναι και η ευκαιρία που έχουμε, για να γυρίσουμε σελίδα στο μέλλον. Στοχεύουμε να κάνουμε την Ελλάδα, ένα προορισμό για όλο το χρόνο και όχι μόνο για τους θερινούς μήνες. Και με αυτή τη σκέψη, δημιουργούμε συνεχώς καινούργιες «αφορμές» για να επισκεφθεί τη χώρα μας κάποιος».



Παράλληλα η κ. Γκερέκου έκανε εκτενή αναφορά και στους λόγους για τους οποίους αξίζει κανείς να επισκεφθεί την Ελλάδα, πέρα από τη φυσική της ομορφιά και την πολιτιστική της κληρονομιά, αναφέροντας μεταξύ άλλων το νέο Μουσείο Ακρόπολης, και τις δυνατότητες για θαλάσσιο, συνεδριακό ή θρησκευτικό τουρισμό καθώς και άλλων παραδοσιακών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Τόνισε το πνεύμα στενής συνεργασίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης που χαρακτηρίζει τις ελληνορωσικές σχέσεις, και κατέληξε την ομιλία της: «Είστε όλοι ευπρόσδεκτοι, στην χώρα της αναζήτησης και του ονείρου, στην χώρα του μέτρου, του φωτός και της αρμονίας, στην χώρα της τέχνης και της ομορφιάς, στη χώρα της Φιλοξενίας. Η Ελλάδα είναι έτοιμη και σας περιμένει.»

Στο πλαίσιο της έκθεσης η υφυπουργός πραγματοποίησε τα εγκαίνια του ελληνικού περιπτέρου του ΕΟΤ και περιηγήθηκε στα φιλοξενούμενα περίπτερα των ελλήνων συνεκθετών όπως και στα υπόλοιπα περίπτερα της έκθεσης. Μετά παρέθεσε συνέντευξη τύπου για τους Ρώσους δημοσιογράφους. Στην εισαγωγική τοποθέτησή της στη συνέντευξη τύπου ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η έκθεση ΜΙΤΤ της Μόσχας, κάθε χρόνο είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Ελλάδα - φέτος όμως, λόγω της ιδιαίτερης οικονομικής συγκυρίας, είναι ίσως πιο σημαντική παρά ποτέ. Όμως, ο Τουρισμός στην Ελλάδα, είναι μια δραστηριότητα η οποία, όχι μόνο δεν έχει επηρεαστεί από το οικονομικό πρόβλημα αλλά αντιθέτως, έχει βάλει ως στόχο να γίνει ακόμη πιο ανταγωνιστική και ακόμη πιο ελκυστική, ακριβώς λόγω του προβλήματος αυτού. Πιο απλά μιλώντας, οι τιμές έχουν καθηλωθεί στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα, ενώ η ποιότητα των τουριστικών υπηρεσιών, παραμένει η υψηλότερη δυνατή.



Τα μηνύματα που έχουμε από τις πρώτες κρατήσεις από την τουριστική αγορά της Ρωσίας, μας επιτρέπουν να έχουμε αισιοδοξία. Μετά από τις επαφές που είχαμε με τους τουριστικούς πράκτορες και τους φορείς του τουρισμού της Ρωσίας διαφαίνεται ότι θα υπάρξει αύξηση της τουριστικής κίνησης προς την Ελλάδα η οποία μπορεί να φθάσει ή και να ξεπεράσει ακόμα και το 30%. Αυτά τα μηνύματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Στην εξέλιξη αυτή να επισημάνουμε και την υποχώρηση του ευρώ έναντι του ρουβλίου - με τη συναλλαγματική ισοτιμία να διαμορφώνεται στα 40,6 ρούβλια ανά ευρώ - και τη διατήρηση των τιμών των ξενοδοχείων στο επίπεδο του 2009.

Βέβαια, η ανάπτυξη σε ότι αφορά τις τουριστικές υποδομές, συνεχίζεται στην Ελλάδα και μάλιστα με γοργούς ρυθμούς:

· Ένας μεγάλος αριθμός από νέες μαρίνες είναι έτοιμες για λειτουργία, στοχεύοντας στην ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού

· Προς το τέλος του μήνα θα δημοσιεύσουμε τους δυο πρώτους Οδηγούς Ενίσχυσης Ιδιωτικών Επενδυτικών σχεδίων με την κωδική ονομασία «πράσινος τουρισμός» και «εναλλακτικός τουρισμός». Σκοπός αυτών των δράσεων, είναι να αξιοποιήσουμε και να προβάλλουμε το τεράστιο ιστορικό, αρχαιολογικό, θρησκευτικό, πολιτισμικό, γαστρονομικό και κάθε αξιακό απόθεμα που διαθέτουμε.

· Ειδικές δράσεις βρίσκονται σε διαδικασία νομοθέτησης, για την προνομιακή ενίσχυση οικολογικών πρακτικών στις ξενοδοχειακές μονάδες, ενώ προωθούνται συστήματα πιστοποίησης όπως τα «Eco» και τα «Green Hotels.» Η οποιαδήποτε μορφή ανάπτυξης του Τουρισμού στην Ελλάδα από εδώ και εμπρός, θα έχει έναν περιβαλλοντικά ευαίσθητο προσανατολισμό και θα είναι απόλυτα συντεταγμένη με τη λογική της «Πράσινης Ανάπτυξης» - η οποία αποτελεί και κεντρική Κυβερνητική επιλογή συνολικά για την ανάπτυξη της χώρας.

Πολύ σύντομα θα δοθεί στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο για τον ιαματικό τουρισμό, όπως και το θεσμικό πλαίσιο για τον τουρισμό υπαίθρου και τον Αγροτουρισμό στην Ελλάδα».

Σχετικά με το θέμα της βίζας, το οποίο απασχολεί ιδιαίτερα τους Ρώσους, η κ. Γκερέκου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν ακόμη σημεία τα οποία μπορούν και πρέπει να βελτιωθούν. Ένα από αυτά είναι και οι διαδικασίες έκδοσης βίζας που απαιτούνται τη στιγμή αυτή για τους επισκέπτες από τη Ρωσία. Όσο και αν έχει υπάρξει μια βελτίωση τα τελευταία χρόνια - κυρίως στον πολλαπλασιασμό των visa centers αλλά και του απαιτούμενου χρόνου έκδοσης - το πρόβλημα παραμένει ακόμη υπαρκτό. Για μια χώρα όπως η Ρωσία, τα τρία κέντρα έκδοσης visa που διαθέτουμε τη στιγμή αυτή εκεί, σίγουρα δεν είναι αρκετά. Επίσης η απαιτούμενη γραφειοκρατία, εκτιμούμε ότι υπάρχει περιθώριο να μειωθεί ακόμη περισσότερο. Για το σκοπό αυτό, ήδη βρισκόμαστε σε επαφές και συνεννοήσεις με το Υπουργείο Εξωτερικών και ευελπιστούμε ότι σύντομα θα έχουμε θετικές εξελίξεις. Πιστεύω ότι άμεσα θα ανακοινωθεί η έναρξη χορήγησης θεωρήσεων εισόδου εξάμηνης τουλάχιστον διάρκειας κατά τα πρότυπα της Ισπανίας. Βεβαίως προσωπικά υποστηρίζω ότι σύντομα θα πρέπει να κινηθούμε προς τη χορήγηση ετήσιας βίζας ή ακόμη και διετούς διάρκειας πολλαπλών εισόδων.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails