AdSenseBanner

Τετάρτη, 17 Μαρτίου 2010

Στόχος η αύξηση των Ρώσων τουριστών


Αποφασισμένη να διεκδικήσει μεγαλύτερο μερίδιο Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα δηλώνει η υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Άντζελα Γκερέκου, η οποία συναντήθηκε με τον επικεφαλής της τουριστικής πολιτικής στο Δήμο της Μόσχας Γκριγκόρι Αντιουφέεφ, καθώς και με τουριστικούς πράκτορες, ενώ επισκέφθηκε το ελληνικό Visa Centre στη Μόσχα.

«Είναι μια τεράστια πόλη 15 εκατομμυρίων και το 55% των τουριστών από τη Ρωσία προέρχονται από τη Μόσχα» είπε η κ. Γκερέκου με το πέρας των συνομιλιών της στην κυβέρνηση της Μόσχας, σημειώνοντας ότι «υπάρχει σαφώς ένα τεράστιο πεδίο αύξησης αυτής της ροής αν συνεργαστούμε σταθερά, με συνέπεια και πιστεύω ότι υπάρχουν πάρα πολλές δυνατότητες για να γίνει αυτό».

Η κ. Γκερέκου είπε ότι η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αξιοποιήσει τους ιστορικούς και πολιτιστικούς της δεσμούς με τη Ρωσία, επιδιώκοντας να αυξήσει αισθητά τον αριθμό των τουριστών από τις 250.000 περίπου σήμερα, σε μεγέθη πολύ ανώτερα, όπως αυτά που πετυχαίνουν γειτονικές μας χώρες, π.χ. η Τουρκία (2,5 εκατ. Ρώσοι τουρίστες ετησίως) ή η Αίγυπτος (1,5 εκατ.). Η σημασία μάλιστα αυτής της επιδίωξης αποκτά ιδιαίτερη σημασία στη δύσκολη οικονομικά περίοδο, που διέρχεται η χώρα. Για να επιτευχθούν αυτοί οι φιλόδοξοι στόχοι πρέπει να λυθούν και να βελτιωθούν ουσιαστικά μια σειρά από προϋποθέσεις, όπως η αύξηση του αριθμού των πτήσεων, που συνδέουν τις δύο χώρες και προπαντός η ακόμη μεγαλύτερη διευκόλυνση στην έκδοση θεωρήσεων για τους Ρώσους πολίτες.

«Ήδη οι ανακοινώσεις που έχουν γίνει και από το ΥΠΕΞ είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν αρκούν, πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερα βήματα και είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, ό,τι καλύτερο μπορούμε για να διευκολύνουμε τη διαδικασία αυτή», είπε η υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, «όπως έχουν πράξει και άλλες χώρες στο πλαίσιο της Συνθήκης Σένγκεν».

Μιλώντας λίγο νωρίτερα για το ίδιο θέμα κατά την επίσκεψή της στο ελληνικό Visa Centre της Μόσχας, η κ. Γκερέκου δήλωσε ότι σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ εξετάζονται διάφορες μορφές και ιδέες διευκόλυνσης προς τους Ρώσους πολίτες, όπως οι θεωρήσεις πολλαπλών εισόδων και μακράς διάρκειας, ενώ πρότεινε να συζητηθεί και η δυνατότητα χορήγησης εθνικής βίζας για ορισμένες κατηγορίες τουριστών.

Το θέμα της βίζας ετέθη με έμφαση και από τη ρωσική πλευρά, η οποία αναγνώρισε τα θετικά βήματα, που έχουν γίνει από τις ελληνικές διπλωματικές Αρχές, επέμεινε όμως ότι η κινητικότητα, που υπάρχει πρέπει να οδηγήσει «στην οριστική κατάργηση της βίζας», περιγράφοντας ως υποτιμητικό κατάλοιπο περασμένων εποχών την ισχύ της. Σύμφωνα με τον κ. Αντιουφέεφ, όσο υπάρχει η δυνατότητα επιλογής κράτους χωρίς βίζα όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος και εσχάτως και το Ισραήλ, «η Ελλάδα θα χάνει χιλιάδες τουρίστες». Σύμφωνα με τον επικεφαλής του τουρισμού της Μόσχας, ο οποίος μεταξύ άλλων κάλεσε Έλληνες επιχειρηματίες να ενεργοποιηθούν στις κατασκευές νέων ξενοδοχείων στη ρωσική πρωτεύουσα, ακόμη κι αν δεν είναι δυνατή η οριστική επίλυση του προβλήματος της βίζας στο πλαίσιο του Σένγκεν «κάθε βήμα, που βελτιώνει τα πράγματα, όπως οι εξάμηνες multi βίζες, που έχει καθιερώσει η Ισπανία είναι για καλό».

πηγή: http://walking-greece.ana-mpa.gr/news.php?id=10170

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails