AdSenseBanner

Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Θεσσαλονίκη-Ένα ελληνικό σχολείο για τα παιδιά της Κένυας από την πολιτιστική εταιρία «ΣΩΚΡΑΤΗΣ»


Στην Κένυα, μία χώρα της Αφρικής, με πληθυσμό περίπου σαράντα εκατομμυρίων ανθρώπων, η έλλειψη σχολικής στέγης αποτελεί το μεγαλύτερο «αγκάθι» για το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας. Οι δαπάνες για την ανέγερση σχολείων βαρύνουν τους γονείς, με αποτέλεσμα τα περισσότερα παιδιά (μόλις δύο στα πέντε) να μην έχουν πρόσβαση στη μόρφωση. Και όσα είναι «τυχερά» παρακολουθούν τα μαθήματα σε συνθήκες άθλιες. Σχολεία με κορμούς δέντρων για τη στήριξη της στέγης, σχολεία χωρίς παράθυρα και πόρτες, σχολεία που στεγάζονται σε σκηνές και στη χειρότερη των περιπτώσεων υπαίθρια.

Αυτή η θλιβερή εικόνα ευαισθητοποίησε την Ελληνική Πολιτιστική Εταιρία «ΣΩΚΡΑΤΗΣ», με πρόεδρο τον Αν. Καθηγητή Ιατροδικαστικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), Σαμουήλ Ντούγκου, Κενυάτης ο ίδιος στην καταγωγή (ήρθε στην Ελλάδα το 1967), δεν ξεχνάει ποτέ ότι για να πάει στο σχολείο, περπατούσε ξυπόλητος 18 μίλια κάθε μέρα, πολλές φορές χωρίς να έχει φάει τίποτα.

Μέλημα της Εταιρίας είναι να σταθεί αρωγός σε κάθε παιδί, προσπερνώντας εθνικά σύνορα και σχέσεις λαών, καταργώντας φυλετικές και κοινωνικές διακρίσεις. Σταδιακά υλοποιείται ο πρώτος στόχος που έθεσε η Εταιρία στα τέλη του 2008 για την ανέγερση σχολικού συγκροτήματος για 160 μαθητές στην επαρχία Κίμεντε, λίγα χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Ναϊρόμπι.

«Απαραίτητα εφόδια για την ευόδωση της προσπάθειας μας είναι η κοινωνική ευαισθησία και η αλληλεγγύη, την οποία εισπράξαμε στο μέτρο του δυνατού στις μέχρι σήμερα ενέργειές μας και για την οποία είμαστε εξαιρετικά ευγνώμονες στις δύσκολες εποχές που διανύουμε», τόνισε ο Πρόεδρος του «ΣΩΚΡΑΤΗ», Σαμουήλ Ντούγκου, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι στην Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας- Θράκης (Ε.Σ.Η.Ε.Μ.Θ.). «Ελπίζουμε στη συμπαράσταση όλων, προκειμένου να καταφέρουμε να προσφέρουμε στα παιδιά της Κένυας το δικαίωμα στην παιδεία και την ευκαιρία να γνωρίσουν τον ελληνικό πολιτισμό».

Η αγνή και φιλόδοξη προσπάθεια της Εταιρίας απευθύνεται στην καρδιά του κάθε έλληνα πολίτη, που θα ήθελε να συνδράμει τον ιερό σκοπό. Το σχολείο του «ΣΩΚΡΑΤΗ», συνολικού προϋπολογισμού 300.000 ευρώ, σχεδιάστηκε με γνώμονα τα δεδομένα και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Σύμφωνα με τον κ. Ντούγκου, προβλέπεται να διαθέτει 13 αίθουσες διδασκαλίας, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μια βιβλιοθήκη, τέσσερα εξοπλισμένα εργαστήρια χημείας, φυσικής και βιολογίας, καθώς και γραφεία καθηγητών.

Εκτός από τη σουαχίλι και τα αγγλικά, τις δύο επίσημες γλώσσες της Κένυας, στόχος είναι να διδαχθεί στα παιδιά και η ελληνική γλώσσα.

«Η προσφορά στην παιδεία καθώς και στην αύξηση του μορφωτικού και πολιτιστικού επιπέδου δεν περιορίζεται μονάχα στην περιοχή του Κίμεντε, καθώς πρόσβαση και δικαίωμα φοίτησης στο σχολείο θα μπορούν να έχουν και παιδιά από γειτονικές επαρχίες», σημειώνει ο κ. Ντούγκου. «Η φύση της εταιρίας, ως αστική και μη κερδοσκοπική, δεν επιτρέπει την ανάπτυξη εμπορικών δραστηριοτήτων με σκοπό την αποκόμιση κέρδους. Κατά συνέπεια, απαραίτητη προϋπόθεση για την ανέγερση του συγκεκριμένου σχολικού συγκροτήματος, είναι η χρηματοδότηση είτε μέσω χορηγιών φορέων και εταιριών είτε μέσω δωρεάς ιδιωτών».

Οι λεπτομέρειες της τεχνικής και της αρχιτεκτονικής μελέτης του συγκροτήματος, θα ανακοινωθούν εντός του προσεχούς μήνα.

Στο 7μελές διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας, εκτός από τον Σαμουήλ Ντούγκου, συμμετέχουν η καθηγήτρια Νομικής Α.Π.Θ Θεοφανώ Παπαζήση, αντιπρόεδρος, ο Φώτης Χατζηνικολάου, Λέκτορας Ιατροδικαστικής Α.Π.Θ., Γραμματέας, η Δήμητρα Χαλίλη, Ταμίας, και Μέλη η Μαρίνα Ζερζελίδου, χειρουργός οδοντίατρος, η Άρτεμις Θωμά, σύμβουλος επικοινωνίας και η Αριάδνη Μανδραλή, Κυτταρολόγος, Διευθύντρια Κυτταρολογικού Τμήματος Νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου».

πηγή: http://omogeneia.ana-mpa.gr/press.php?id=9340

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails