AdSenseBanner

Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Χειμερινή Νότια Λευκάδα

Η περιοχή της Βασιλικής στη Ν. Λευκάδα, εκτός από υπέροχες θάλασσες και μια από τις δημοφιλέστερες παραλίες για σερφ στον κόσμο , διαθέτει μοναδικές ευκαιρίες για εναλλακτικές εξορμήσεις στα ενδότερα.

Ο κάμπος της , που διατηρεί ακόμα ζωντανό το αγροτικό τοπίο με τις υπεραιωνόβιες ελιές, τα φροντισμένα αμπέλια, τα εποχιακά μποστάνια και τα ζώα που βόσκουν ελεύθερα, διαθέτει ποδηλατόδρομους που οδηγούν στα γύρω χωριά. Με απλό ποδήλατο ή mountain bike μπορείτε να φτάσετε μέχρι τον Άγιο Πέτρο, την Κοντάραινα, το Σύβρο και το Βουρνικά. Ακόμα μπορείτε να ακολουθήσετε την ορεινή διαδρομή Αθάνι, Χορτάτα, Μανάσι, Νικολή. Μπορείτε να επισκεφθείτε τη λίμνη στο Μαραντοχώρι ο οποίος είναι ένας μικρός πολύτιμος υγρότοπος που φιλοξενεί σημαντικά είδη πτηνοπανίδας. Γύρω από την περιοχή φωλιάζουν αετοί και άλλα είδη αρπακτικών πουλιών που θεωρούνται σημαντικοί περιβαλλοντικοί δείκτες.

Στη Βασιλική , λειτουργεί ο τοπικός ιππικός όμιλος , που δίνει τη δυνατότητα ίππευσης σε μικρές ομάδες καθώς και μαθήματα για παιδιά. Οι περιηγήσεις με τα άλογα οδηγούν μέσα από την εύφορη κοιλάδα της Βασιλικής, από ελαιώνες και τα βουνά τριγύρω.

Οι πιο τολμηροί ορειβάτες μπορούν να επιχειρήσουν ανάβαση στα Σταυρωτά , το ψηλότερο βουνό της Λευκάδας (1.157μ) και να απολαύσουν τη μαγευτική θέα στη διαδρομή. Στην κατάφυτη κοιλάδα στους πρόποδες των Σταυρωτών θα ανακαλύψετε το εγκαταλειμμένο χωριό Ρουπακιάς με τα ερειπωμένα πέτρινα σπίτια και τη βρύση που μαρτυρούν την περασμένη του ζωή, τότε που οι κάτοικοι κατέφευγαν σε προστατευμένα σημεία για να είναι αθέατοι από τους πειρατές.

Στο νοτιότερο άκρο του νησιού βρίσκεται το ακρωτήριο Λευκάτας που αποτελεί από μόνο του προορισμό. Το τοπίο είναι εντυπωσιακό. Σύμφωνα με το μύθο, από τον απόκρημνο και κατάλευκο βράχο του έπεσε η ποιήτρια Σαπφώ εξαιτίας του απελπισμένου έρωτά της για το Φάωνα . Εκεί βρίσκονται και τα ερείπια του αρχαίου ναού του Απόλλωνα πάνω στα οποία έχει χτιστεί φάρος.

Μετά από μια μέρα γεμάτη περιηγήσεις μπορείτε να καταλήξετε στο χωριό Σύβρος όπου θα γευτείτε το φημισμένο κρέας του κατευθείαν από τους παραγωγούς, και θα επισκεφθείτε τον παραδοσιακό νερόμυλο που λειτουργεί και σαν καφενείο. Επίσης στον ημιορεινό Άγιο Πέτρο (400μ) λειτουργεί και τους χειμερινούς μήνες παραδοσιακή ταβέρνα με τζάκι με σπεσιαλιτέ κόκορα κοκκινιστό με μακαρόνια και άλλα εδέσματα παραγωγής της ίδιας της οικογένειας που έχει την ταβέρνα. Δεν θα το πιστεύετε ότι βρίσκεστε σε νησί!

πηγή: agrotravel.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails