AdSenseBanner

Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

"Ανάσταση" μόνο για 1 στα 4 ξενοδοχεία φέτος


Της Έφης Καραγεώργου

Το 75% των μονάδων θα παραμείνουν κλειστά φέτος το Πάσχα, καθώς οι ξενοδόχοι δεν παίρνουν το ρίσκο να τα ανοίξουν, αφού είναι αμφίβολο κατά πόσο θα πιάσουν τις επιθυμητές πληρότητες.

Στην Κρήτη, με τα ακριβά resort, οι εξελίξεις είναι ακόμα χειρότερες καθώς θα ανοίξει μόλις το 1 στα 5 ξενοδοχεία.

Το Πάσχα μπορεί να συμπίπτει με αυτό των Καθολικών, είναι όμως νωρίς τον Απρίλιο και το διάστημα μέχρι να ξεκινήσει η σεζόν μεγάλο, οπότε το έξοδο είναι δυσβάσταχτο για την συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων ξενοδόχων.

Ο κ. Μιλτιάδης Καράτζης, πρόεδρος της ομώνυμης εισηγμένης εταιρείας στο ΧΑ (που έχει και ξενοδοχειακή μονάδα στην Κρήτη), αναφέρει χαρακτηριστικά στο Capital.gr, πως το 2010 οι εισπράξεις θα είναι περιορισμένες και ελάχιστοι αυτοί που θα καταφέρουν να δείξουν κέρδη.

«Κρατήσαμε τις τιμές χαμηλά και ταυτόχρονα οδηγηθήκαμε σε παρατεταμένο early booking. Διότι όσοι έκαναν κρατήσεις και πλήρωναν τα συμβόλαια τον Δεκέμβριο, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, είχαν πρόσθετη έκπτωση 10%-12%. Τώρα αναγκαστήκαμε να παρατείνουμε αυτό το διάστημα των εκπτώσεων. Παράλληλα επωμιζόμαστε την πρόσθετη επιβάρυνση από την αύξηση του ΦΠΑ. Αυτή η διαφορά των 2 μονάδων θα την επωμιστεί ο ξενοδόχος και θα ΄βαρύνει΄ τα κέρδη».

«Εμείς έχουμε προπωλήσει στον Άγγλο ή τον Γερμανό, δεν μπορούμε τώρα να ζητήσουμε να μας καταβάλει την αύξηση των 2 μονάδων», συνεχίζει.

Και παραδέχεται ότι καθημερινά μεγαλώνει ο αριθμός των μονάδων που αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης, καθώς οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι από πέρυσι, ενώ δεν έχουν καταβληθεί και οι ασφαλιστικές εισφορές.

Και επειδή δεν υπάρχει ζήτηση από αγοραστές πολλές ξενοδοχειακές μονάδες θα πάνε σε ρυθμίσεις με τις τράπεζες, προσδοκώντας σε αλλαγή του επενδυτικού κλίματος, συμπληρώνει ο κ. Καράτζης.

Στη Ρόδο τώρα για το Πάσχα ανοικτά θα είναι κυρίως τα ξενοδοχεία της πόλης που λειτουργούν όλο το χρόνο, καθώς αν και υπάρχει κάποια ζήτηση από Γαλλία και Γερμανία, η αγορά αποκτά ικανή δυναμική από το τέλος Απριλίου.

Αλλά και στην Κέρκυρα η εικόνα δεν είναι καλύτερη, καθώς η οικονομική κρίση, οδηγεί σε συρρίκνωση των γκρουπ από το εξωτερικό.

Στη Χαλκιδική τώρα αναμένεται να λειτουργήσουν τα μισά ξενοδοχεία σε σχέση με το Πάσχα πέρυσι, αφού η ζήτηση από την ελληνική αγορά είναι μηδενική και ιδιαίτερα μικρή η ζήτηση από το εξωτερικό.

πηγή: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails