AdSenseBanner

Κυριακή 15 Αυγούστου 2010

Ιστορική Θεία Λειτουργία στην Τραπεζούντα


Τελείται αυτή τη στιγμή η πρώτη μετά το 1922, Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα.

Οι πύλες της μονής άνοιξαν στις 7 το πρωί και πλήθος ορθοδόξων από την Ελλάδα, τη Ρωσία και άλλα μέρη έχουν πάρει το δρόμο για το χιλιοτραγουδισμένο μοναστήρι.

Σε κάποια σημεία του μονοπατιού που οδηγεί στη μονή Πόντιοι με την παραδοσιακή λύρα υποδέχονται με τραγούδια τους προσκυνητές.

Η Θεία Λειτουργία θα τελεστεί στον αύλιο χώρο της μονής γιατί το καθολικό της είναι πολύ μικρό και δεν μπορεί να χορέσει περισσότερα από περίπου 100 άτομα.

Οι προσκυνητές έχουν πάρει το δρόμο προς τη μονή με κεριά και μάτια δακρυσμένα. Οι τουρκικές αρχές έχουν λάβει αυστηρά μέτρα ασφαλείας ενώ μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των τουρκικών και ξένων μέσων ΜΜΕ για να καλύψουν τη Θεία Λειτουργία.

Στην Ελλάδα, επίκεντρο των εκδηλώσεων, όπως κάθε χρόνο είναι η Παναγία της Τήνου, όπου μαζί με την Κοίμηση της Μεγαλόχαρης, τιμάται και η επέτειος τορπιλισμού του αντιτορπιλικού Έλλη.

Χιλιάδες κόσμου συρρέει επίσης και στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο, αλλά και η Παναγία Εκατονταπυλιανή στην Πάρο.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας θα παρακολουθήσει τη Θεία λειτουργία στη Λευκάδα, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην Πάρο, ο Αντώνης Σαμαράς στο Λεωνίδιο Αρκαδίας και ο Γιώργος Καρατζαφέρης στην Παναγία Σουμελά.

πηγή: ana-mpa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails