AdSenseBanner

Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Σέρρες - Ξενάγηση στη φάρμα στρουθοκαμήλων


της ανταποκρίτριάς μας Α. Ταπάσκου

Είναι το μεγαλύτερο κι ένα από τα ακριβότερα πουλιά του κόσμου κι, όμως, δεν το αγοράζει κάποιος ούτε για το κελάηδισμα ούτε για την ανθρώπινη λαλιά του. Στόχος είναι η εκτροφή του, αρκεί να διαθέτει κάποιος μια μεγάλη, αγροτική, ορεινή έκταση. Ο λόγος για τη στρουθοκάμηλο, το περήφανο αυτό πουλί της Αφρικής.

Πριν από 150 χρόνια, θα φάνταζε σχεδόν αδύνατο να μπορεί κάποιος να διατηρεί φάρμα μ' αυτά τα πελώρια πουλιά. Σήμερα, όμως, η εκτροφή τους αποτελεί μία πολύ προσοδοφόρα επιχείρηση.
Μία οικογενειακή, επικερδής επιχείρηση εκτροφής στρουθοκαμήλου είναι και η "Μακεδονική Φάρμα Στρουθοκαμήλων", που βρίσκεται έξω από το χωριό Πεντάπολη, σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από την πόλη των Σερρών.
Η πρωτότυπη φάρμα επεκτείνεται σε μια έκταση 40 στρ., έχει την κατάλληλη διαμόρφωση και σύγχρονο εκκολαπτικό εξοπλισμό.

Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη της, Γιάννη Αχλατλή, ήταν από τις πρώτες που δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα, πριν από δεκαπέντε χρόνια. Τότε ήταν που ο ίδιος μετοίκησε από τη Σουηδία στην Ελλάδα, φέρνοντας μαζί του την τεχνογνωσία από ανάλογη φάρμα, στην οποία εργαζόταν στη σκανδιναβική χώρα.
Οι συνθήκες που διαμόρφωσε για την επιβίωση και εκτροφή της στρουθοκαμήλου, δεν απέχουν πολύ από το φυσικό της περιβάλλον. Άγουρο, πετρώδες έδαφος που διευκολύνει την κίνηση της στρουθοκαμήλου, σε ορεινή πλαγιά, χωρίς υγρασία, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του τόπου διαβίωσής της.
"Το συγκεκριμένο είδος στρουθοκαμήλων, που εκτρέφονται στη φάρμα έχει μεγάλες αντοχές στις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Αντέχει σε θερμοκρασίες από -15 βαθμούς Κελσίου έως και +45 βαθμούς Κελσίου, αλλά δεν αντέχει στην υγρασία, όταν είναι νεογνό'", τονίζει ο κ. Αχλατλής και προσθέτει πως "παρότι τα περίπου 500 πουλιά ζουν σχεδόν ελεύθερα στην περιφραγμένη έκτασή του, εντούτοις ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στα νεογνά, που φυλάσσονται σε ειδικούς χώρους, τουλάχιστον στα πρώτα βήματα της ζωής τους".
Σήμερα, η αγορά μιας στρουθοκαμήλου "αγγίζει" περίπου τα 1.000 ευρώ, ενώ είναι πολύ δύσκολο να φιλοξενήσει κάποιος ένα τόσο μεγάλο πτηνό, εάν δεν διαθέτει τις απαραίτητες συνθήκες.
Οι περισσότεροι αρκούνται στα σπάνια αβγά της στρουθοκαμήλου, το κόστος των οποίων ανέρχεται σε περίπου 25 ευρώ ανά τεμάχιο. Η τιμή τους ακούγεται εξωπραγματική, χωρίς όμως να είναι, αφού ένα μόλις αβγό αρκεί για να χορτάσουν δέκα άτομα!
Το αβγό της στρουθοκαμήλου είναι πορώδες στην υφή του, με χρώμα λευκό έως υποκίτρινο. Το περιεχόμενο ισοδυναμεί σε βάρος με περίπου 20 αβγά κότας, ενώ το συνολικό βάρος του αβγού (μαζί με το τσόφλι) κυμαίνεται από 1,24 έως και 2 κιλά, το μήκος του φτάνει τα 17-19 εκ. και το πλάτος του τα 14-15 εκ.
Το κρέας της στρουθοκαμήλου, παρότι είναι πολύ υγιεινό και δεν περιέχει καθόλου λίπος, δεν είναι πολύ διαδεδομένο στη χώρα μας. Αιτία αυτού, όπως υποστηρίζει ο κ. Αχλατλής, είναι η τιμή του. Εντούτοις, γνωστά εστιατόρια της Αθήνας, αλλά και της Θεσσαλονίκης, το προσφέρουν στους θαμώνες τους ως ένα ιδιαίτερο γαστρονομικό έδεσμα.
Η εκτροφή στρουθοκαμήλων εμφανίστηκε στην Ελλάδα πολύ ξαφνικά- χωρίς να έχουν εξεταστεί οι ανάγκες της ελληνικής αγοράς- αναπτύχθηκε μαζικά και αποτέλεσε μια νέα επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα μας.
Όπως αναφέρει ο κ. Αχλατλής, πριν από 6 χρόνια λειτουργούσαν περισσότερες από 120 στρουθοφάρμες στην Ελλάδα, ενώ σήμερα επιβιώνουν ελάχιστες. "Το καταναλωτικό κοινό δεν έχει ενημερωθεί για την ωφελιμότητα του κρέατός της", επισημαίνει.
Η στρουθοκάμηλος στην ιστορία
Από παραστάσεις της στρουθοκάμηλου σε τάφους της Αιγύπτου φανερώνεται ότι το πελώριο πουλί αποτελούσε ένα από τα πλέον διαδεδομένα θηράματα, από τους αρχαίους χρόνους.
Κατά τα τέλη του 18ου αιώνα, τα φτερά της στρουθοκάμηλου αποτελούσαν το σύμβολο της μόδας και στόλιζαν τα καπέλα των κυριών της υψηλής κοινωνίας, μεταξύ αυτών- μεταγενέστερα- και της βασίλισσας Ελισάβετ της Αγγλίας, ενώ σήμερα χρησιμοποιούνται ως έμβλημα του πρίγκιπα της Ουαλίας.

Η εκτροφή της στρουθοκαμήλου άρχισε στην Ευρώπη το 1880, με παραγωγικό στόχο την επωφελή χρησιμοποίηση κυρίως των φτερών της.
Κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, η αγορά των φτερών στρουθοκαμήλου κατέρρευσε, οπότε τη δεκαετία του 1940 άρχισαν να αναγνωρίζονται οι ποιοτικές ιδιότητες του δέρματός της. Από εκεί και πέρα οι στρουθοκάμηλοι εκτρέφονταν όχι μόνο για τα φτερά τους και το δέρμα τους, αλλά και για το κρέας τους.
"Το κρέας τους δεν περιέχει καθόλου λιπαρά και θερμίδες, ενώ παράλληλα έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία", αναφέρει ο κ. Αχλατλής και επεξηγεί πως "στη χώρα μας είναι απαγορευτικά υψηλή η τιμή του, λόγω της περιορισμένης παραγωγής και έτσι δε διευκολύνεται η μαζική απορρόφησή του".
Το πελώριο πουλί ζει περίπου 80 χρόνια και παράγει τα 55-60 αβγά. Το ύψος του κυμαίνεται από 1,80- 2,70 μέτρα και το βάρος του μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 200 κιλά. Χαρακτηριστικό της στρουθοκαμήλου αποτελεί η οξύτατη όρασή της, καθώς μπορεί να διακρίνει αντικείμενα, ακόμη και σε απόσταση 12 χιλιομέτρων.
Οι στρουθοκάμηλοι τρέφονται από απλό φρέσκο χόρτο ή συνδυασμένο με δημητριακά.
Στη φάρμα των Σερρών, υπάρχει το τμήμα αναπαραγωγής, αβγά, νεοσσοί και παραγωγικά πουλιά, καθώς και το τμήμα παραγωγής, επεξεργασίας και συσκευασίας νωπού κρέατος και κρεατοσκευασμάτων. Το τμήμα αναπαραγωγής χωρίζεται σε διάφορα μέρη και ανάλογα με τις φάσεις ζωής κάθε στρουθοκαμήλου.
"Η φάρμα στρουθοκαμήλων μπορεί να είναι πολύ προσοδοφόρα, αρκεί να διαθέσει κάποιος προσωπική δουλεία και αγάπη για αυτά τα πουλιά", αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Αχλατλής.
Σήμερα, η εκτροφή της στρουθοκαμήλου είναι αναπτυγμένη στις ΗΠΑ, το Ισραήλ, την Κίνα, τη Σουηδία, την Αγγλία, την Ιταλία, το Βέλγιο και σε μικρότερο βαθμό σε άλλες χώρες.
Στη χώρα μας, οι ελάχιστες μονάδες που λειτουργούν είναι διάσπαρτες σε διάφορες περιοχές: Σέρρες, Αρκαδία, Λακωνία, Αργολίδα, Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Βοιωτία (Αντίκυρα), Λάρισα (Γλαύκη), Βέροια (Βεργίνα), Τρίκαλα κλπ.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

1 σχόλιο:

  1. Πραγματικά δεν ήξερα ότι υπάρχουν φάρμες στρουθοκαμήλων στην Ελλάδα. Θα ήθελα να δω μια από κοντά. Αλήθεια ξέρει κανείς τι τρώνε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails