AdSenseBanner

Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Πάτρα: Μια πόλη με ιστορία, εκπλήξεις, σμαραγδένια νερά, μοναδικά αξιοθέατα και ... τη Σκάλα του Μιλάνου


Της Έλενας Αλεξιάδου

Υπάρχουν ταξιδευτές, αλλά υπάρχουν και τουρίστες. Αυτοί που ίσως δεν έχουν ακόμα ανακαλύψει τη Σκάλα του Μιλάνου … στην Ελλάδα και οι άλλοι, που μέσα στο κατακαλόκαιρο, «διψούν» για αναζωογόνηση τόσο του σώματος, σε σμαραγδένια νερά, όσο και του νου, σε καταπράσινα βουνά. Η πόλη της Πάτρας προσφέρεται και για τις δύο αυτές κατηγορίες επισκεπτών, ικανοποιώντας, μάλιστα, το ίδιο αποτελεσματικά τις τόσο διαφορετικές τους επιθυμίες.

Ο Έρνεστ Τσίλλερ και η Σκάλα του Μιλάνου...

Με το μελόδραμα "Un balo in Mashera" του Βέρντι έκανε πρεμιέρα, στις 10 Οκτωβρίου 1872, το θέατρο "Απόλλων" της Πάτρας, το οποίο και αποτελεί μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου και κατασκευάστηκε, σε σχέδια του μεγάλου Γερμανού αρχιτέκτονα, Έρνεστ Τσίλλερ. Τα σχέδια φυλάσσονται ακόμα και σήμερα στη δημοτική βιβλιοθήκη Πατρών. Ο φωτισμός στο θέατρο, τα πρώτα χρόνια, γινόταν με κεριά, το 1878 φωτίστηκε με φωταέριο και το 1899 με ρεύμα.

Το θέατρο «Απόλλων» αποτελεί το παλαιότερο από τα σωζόμενα κλειστά θέατρα των νεότερων χρόνων και το εντυπωσιακότερο αρχιτεκτονικό στολίδι της Πάτρας. Θεμελιώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 1871 και η κατασκευή του ολοκληρώθηκε στις 10 Οκτωβρίου. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από την αστική κοινωνία της Πάτρας. Η επιτροπή ανέγερσής του αποτελείτο απο τους: Θεόδωρο Αμβούργερ (πρόεδρος), Εδουάρδο Χάνκοκ, Θεμιστοκλή Γερούση, Δημήτριο Πατρινό, Κ. Λάππα και Α. Χρυσάνθη. Η λίστα με τους χρηματοδότες συμπεριλαμβάνει περίπου 100 άτομα. Ανάμεσα σ' αυτά ξεχωρίζουν -μεταξύ άλλων- ο δήμαρχος Πάτρας, Γεώργιος Ρούφος, ο Γουσταύος Κλάους, ο Αμβούργερ, ο Λάγγουρας και οι αδερφοί Τριάντη.

Το οικόπεδο όπου χτίστηκε το θέατρο ανήκε στους Γ. Φαρσή και Ι. Κωνσταντόπουλο, από τους οποίους αγοράστηκε για 11.000 δραχμές. Μέσα στο οικόπεδο υπήρχαν και οι οικίες των κατόχων του, οι οποίες και γκρεμίστηκαν. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν τα ακριβότερα και πλέον πολυτελή της εποχής: πέτρα Τεργέστης, κάγκελα από την Αγγλία, αγάλματα από τη Βιέννη, μάρμαρα από το Λιβόρνο, πέτρα από τον Αστακό και διάφορα άλλα υλικά από την υπόλοιπη Ελλάδα. Το εσωτερικό του περιλαμβάνει την πλατεία με 156 θέσεις και 53 θεωρεία σε δύο ορόφους. Η σκηνή του είναι 13,5 μέτρα πλάτος και 7,5 μέτρα βάθος.

Το Θέατρο Απόλλων είναι σήμερα ένα από τα τρία μόνο νεοκλασικά θέατρα που διασώζονται ανά την Ελλάδα (τα άλλα δύο είναι το Μαλλιαροπούλειο Θέατρο της Τρίπολης που ανεγέρθη το 1910 και το Θέατρο Απόλλων Σύρου, που χτίστηκε το 1864. Σήμερα, στο Θέατρο Απόλλων ανεβαίνουν τακτικά παραστάσεις από το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Πάτρας, ενώ οι όμορφοι χώροι του χρησιμοποιούνται και στη διάρκεια του Πατρινού Καρναβαλιού (χοροί «μπουρμπούλια»).

Η Πάτρα και η ιστορία της…

Η Πάτρα, πρωτεύουσα της Αχαΐας, είναι η μεγαλύτερη πόλη της Πελοποννήσου, με 190.843 κατοίκους και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εμπορικά, ναυτιλιακά, συγκοινωνιακά, αλλά και τουριστικά κέντρα της χώρας. Η ιστορία της πόλης καταγράφεται σπουδαία και χάνεται στα βάθη τεσσάρων χιλιάδων ετών. Η Πάτρα κατοικήθηκε ήδη από τα προϊστορικά χρόνια και αποτέλεσε σημαντικό κέντρο της μυκηναϊκής εποχής. Στην αρχαιότητα υπήρξε πρωταγωνιστικό μέλος της Αχαϊκής Συμπολιτείας, ενώ γνώρισε τη μεγαλύτερή της άνθιση στα Ρωμαϊκά χρόνια, οπότε και υπήρξε αυτοκρατορική αποικία. Στη Βυζαντινή εποχή παρέμεινε εμπορική πόλη. Γνώρισε αλλεπάλληλες κατακτήσεις από Λατίνους, Ενετούς, Φράγκους, Βυζαντινούς και Τούρκους. Η πόλη της Πάτρας, πρωτοστάτησε στην Ελληνική Επανάσταση του 1821, με την πρώτη "σπίθα" της να έχει ανάψει στην περιοχή.

Η περιοχή, διαθέτει μοναδική γοητεία, ενδιαφέρουσα ρυμοτομία και πολλά αξιόλογα κτίρια, ενώ χωρίζεται ευδιάκριτα στην Άνω και Κάτω Πόλη. Στο κέντρο της, η συνοικία «Ψηλά Αλώνια» αποτελεί τόπο έλξης των επισκεπτών της Πάτρας, ενώ η περιοχή προσελκύει επισκέπτες όλο το χρόνο, κυρίως επειδή αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της χώρας, αλλά και εξαιτίας των σημαντικών εκδηλώσεων, όπως το διάσημο καρναβάλι της, αλλά και τη συγκέντρωση μοτοσικλετιστών τύπου Χάρλεϊ Ντέιβιντσον.

Μάλιστα, η τελευταία εκδήλωση, στην οποία συμμετείχαν 6.000 μηχανές από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και τη Ρωσία, με τους αναβάτες και τους συνοδούς τους να ξεπερνούν τους 7.500, εξασφάλισε στην Πάτρα διεθνή προβολή, καθώς τα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα CNN και BBC αφιέρωσαν πάνω από 3 λεπτά, παρουσιάζοντας όχι μόνο το ρεκόρ Γκίνες που πέτυχαν οι μοτοσικλετιστές διασχίζοντας τη γέφυρα Ρίου-Αντίρριου, αλλά και στιγμιότυπα των δράσεων και εκδηλώσεων που έγιναν.

Περίπατος στην πόλη..

Στην Άνω (Παλιά) Πόλη, που διατηρείται σχεδόν ακέραια, δίνοντας το άρωμα προηγούμενων εποχών, αξίζει να περιηγηθείτε στους γραφικούς δρόμους με τα παλιά σπίτια και να κάνετε μια στάση στις γειτονιές. Μάλιστα, στο διάβα σας δεν αποκλείεται να πετύχετε και το τουρκικό χαμάμ (από τα ελάχιστα στην Ευρώπη), που για περισσότερους από πέντε αιώνες λειτουργεί με τον παραδοσιακό τρόπο.

Στα αξιοθέατα που θα βρείτε στο δρόμο σας συμπεριλαμβάνονται η εκκλησία του Παντοκράτορα, τρίκλιτη βασιλική με χαλκοσκέπαστους τρούλους, χρονολογείται στο 900 μ.Χ., το μεσαιωνικό κάστρο, που χτίστηκε στο δεύτερο μισό του του 6ου αιώνα μ.Χ. με αρχαίο οικοδομικό υλικό και το Ρωμαϊκό Ωδείο (160 μ.Χ.), δυτικά της ακρόπολης (2.300 θέσεων). Το ρωμαϊκό αμφιθέατρο (1ου αιώνα μ.Χ.), που έχει ανασκαφεί κοντά στο Ωδείο, αποτελεί σπάνιο αρχαιολογικό μνημείο, καθώς όμοιά του, με διπλή αψίδα, υπάρχουν μόνο στη Ρώμη και στη Μικρά Ασία.

Αλλο ένα αξιοθέατο είναι οι πηγές του Ρωμανού, με το υδραγωγείο, από την περιοχή της Αρόης ως το κάστρο. Το υδραγωγείο είχε μήκος 6,5 χλμ. και στο μεγαλύτερο τμήμα του μετέφερε το νερό με κτιστό υπόγειο αγωγό, πάνω σε τοξοστοιχίες, τμήματα των οποίων σώζονται έως σήμερα.

Μεταξύ άλλων, στην πόλη αξίζει να επισκεφτείτε το Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο, με εκθέματα από το 1821 ως τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και το Μουσείο Τύπου, το μοναδικό του είδους του στην Ελλάδα, που περιλαμβάνει εφημερίδες, περιοδικά και σπάνια βιβλία από το 1815.

Στην Πάτρα βρίσκεται και η εκκλησία του Αγίου Ανδρέα, η μεγαλύτερη των Βαλκανίων. Ο μεγάλος τρούλος έχει ύψος 46 μ., ενώ γύρω του βρίσκονται δώδεκα μικρότεροι, που συμβολίζουν τους μαθητές του Χριστού. Η παράδοση λέει ότι ο άγιος σταυρώθηκε δίπλα στην πηγή, η οποία σήμερα ονομάζεται «αγίασμα του Aγίου Ανδρέα». Μέσα στην εκκλησία φυλάσσονται τμήματα του σταυρού και η κάρα του.

Δραστηριότητες σε όλο το νομό

Κολύμπι και θαλάσσια σπορ στις παραλίες του νομού: από την Αιγείρα (στα δυτικά) ως το Ρίο θα βρείτε παραλίες από βότσαλο, από το Ρίο έως τα Καμίνια τα νερά εξακολουθούν να είναι δροσερά, αλλά κυριαρχεί το αμμοβότσαλο, από την Κάτω Αχαΐα και έως την Καλογριά, τα νερά είναι πιο ζεστά και η θάλασσα πιο ρηχή. Η «Γαλάζια Σημαία», σύμβολο ποιότητας, έχει απονεμηθεί στις παραλίες Καλογριάς, Λακκόπετρας, Ακταίο Ρίου, Διγελιώτικα και Αλυκή Αιγίου, Ροδοδάφνης (Αβύθου), Σελιανιτίκων, Λόγγου και Πούντας (Τράπεζας) Διακοπτού.

Οι φανατικοί της ιστιοπλοΐας, μπορούν να βρεθούν στον Πατραϊκό κόλπο, που θεωρείται ιδανικός εξαιτίας της ύπαρξης αερίων ρευμάτων χωρίς όμως ανάλογους ισχυρούς κυματισμούς, ενώ για windsurfing, η περιοχή της Αχαΐας έχει αποκτήσει αμέτρητους φίλους, κυρίως λόγω των πολύ καλών καιρικών συνθηκών που επικρατούν.

Εξάλλου, στην Πάτρα λειτουργούν πολλές σχολές για όσους θέλουν να μυηθούν στα μυστικά των καταδύσεων, ενώ για ορειβασία και πεζοπορία, ιδανικά μέρη είναι το Παναχαϊκό όρος, στη θέση «Ψάρθι», όπου υπάρχει το καταφύγιο «Σ. Γεροκωστόπουλος» (πληροφορίες: ΕΟΣ Πάτρας), ο Χελμός, ο Ερύμανθος, ο Κλωκός και το Αφροδίσιο Όρος.

Για αλεξίπτωτο πλαγιάς, τα Σαντομέρι (όρος Σκόλις, δυτική Αχαΐα), Σκιαδοβούνι, Παναχαϊκό όρος, Γιαννισκάρι, Αλώνια Καλεντζίου και στο Χιονοδρομικό Κέντρο στα Καλάβρυτα, θεωρούνται ιδανικές τοποθεσίες για απογείωση, ενώ αναρριχητικά πεδία είναι αυτά των Αλεποχωρίου, Σπαρτιάς, Σαντομερίου και Καλογριάς.

Για mountain bike και εκδρομικό "εντούρο" με μηχανές, δημοφιλέστερες περιοχές είναι οι ορεινές διαδρομές του Παναχαϊκού και του Χελμού, ενώ τα οργανωμένα κάμπινγκ είναι αυτά σε Ακράτα (Ποροβίτσα), Αλισσό, Κάτω Αχαΐα, Λαμπίρι και το Ρίο.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails