AdSenseBanner

Κυριακή 9 Μαΐου 2010

Κίνα-«Γιορτές της Άνοιξης», η ελληνική συμμετοχή στην EXPO της Σαγκάης


Οι «Γιορτές της Άνοιξης» ήταν η ελληνική συμμετοχή στη μεγάλη παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στους δρόμους της Σαγκάης σήμερα, με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας της Ευρώπης, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Έκθεσης EXPO 2010 στην οποία η Ελλάδα εγκαινίασε το περίπτερό της μόλις πριν λίγες ημέρες. Στην παρέλαση έλαβαν μέρος συνολικά 500 καλλιτέχνες από 23 ευρωπαϊκές χώρες.
Το ελληνικό δρώμενο εμπνέεται από τα Διονύσια, πανελλήνιες γιορτές προς τιμήν του Διόνυσου, οι οποίες έχουν επιβιώσει στη νεότερη Ελλάδα ως «Γιορτές της Άνοιξης», γιορτές γονιμότητας, μουσικής και χορού.
Δεκαπέντε χορευτές και ακροβάτες, καθώς και πέντε παραδοσιακοί μουσικοί (με ζουρνάδες, νταούλια και τρομπέτα), φορώντας μάσκες και κρατώντας στεφάνια και κλαδιά, παρουσίασαν ένα θέαμα πάνω στην ανθρώπινη ανάγκη για αναγέννηση, για διασκέδαση και ψυχαγωγία.
Στην αρχαιότητα, ο Διόνυσος «γεννήθηκε» από την ανάγκη των ανθρώπων να γιορτάσουν και να προκαλέσουν τη ζωή, τη χαρά και τη γονιμότητα. Είναι ο Θεός των φυσικών χυμών - του αίματος, του νερού, του έρωτα. Μέσα από το δρώμενο ακολουθούμε τους δρόμους του Διονύσου από τη Mικρά Ασία, τη Θράκη, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία έως και την Κρήτη. Το δρώμενο παρακολουθεί τις «Γιορτές της Άνοιξης» και τις τελετουργίες προς τιμήν του θεού.
Οι χορευτές γιορτάζουν τον Διόνυσο και την Άνοιξη με κυκλικούς και σπειροειδείς χορούς, που ενώνουν τις ελληνικές κοινότητες από την εποχή του Κρητικού Λαβυρίνθου ως σήμερα. «Πολεμούν» με κλαδιά για να αναπαραστήσουν την πάλη του χειμώνα με την Άνοιξη. Μοιράζονται τη χαρά της ζωής προσκαλώντας όλον τον κόσμο να χορέψει μαζί τους, ενώνοντας τα χέρια στους μαγικούς κυκλικούς αρχαίους χορούς.
Η σύλληψη της ιδέας, η χορογραφία και η σκηνοθεσία είναι της Σοφίας Σπυράτου. Τα κοστούμια σχεδίασε ο Γιάννης Μετζικώφ, ενώ η μουσική επιμέλεια είναι του μουσικολόγου Λάμπρου Λιάβα. Χορεύουν οι χορευτές του Χοροθεάτρου Ροές.

Η ελληνική συμμετοχή στην παρέλαση της Ημέρας της Ευρώπης στην EXPO 2010 πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και διοργανώθηκε από τον Ελληνικό Οργανισμό Εξωτερικού Εμπορίου.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: http://www.expo2010greece.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails