AdSenseBanner

Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Η γιορτή του μεταξοσκώληκα στο Σουφλί


Ο μεταξόσπορος "ξεκουράζεται στο κρεβάτι" του, περιμένει υπομονετικά, γίνεται μεταξοσκώληκας και τρώγοντας φύλλα μουριάς συνεχίζει τον κύκλο της ζωής του, φτιάχνει το κουκούλι του και πλέον έχει μεταμορφωθεί σε χρυσαλίδα. Λίγο πριν γίνει πεταλούδα η διαδρομή του διακόπτεται απότομα. Ο άνθρωπος χρειάζεται το κουκούλι για να πάρει τη μεταξωτή κλωστή. Μια ζωή ολόκληρη που διαρκεί μόνο ένα μήνα. Ένα μήνα το χρόνο.

Αυτές είναι "Οι περιπέτειες του μεταξοσκώληκα στην πόλη του μεταξιού", που περισσότεροι από 1.000 μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά, να γνωρίσουν όλη τη διαδικασία γένεσης του μεταξιού, στη μοναδική πλέον πόλη της Ελλάδας που το παράγει, στο Σουφλί.

Η "Γιορτή του Μεταξοσκώληκα" είναι μια πειραματική εκτροφή μεταξοσκώληκα που γίνεται στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) Σουφλίου, που αρχίζει στις 15 Μαΐου και διαρκεί έως τις 5 Ιουνίου 2010.

"Είναι μια γιορτή που γίνεται τα τελευταία δέκα χρόνια και έχει ως στόχο να αναδείξουμε την αξία του μεταξιού, καθώς είναι ένα προϊόν που δε ρυπαίνει και αποτελεί την αποθέωση της ανακύκλωσης", εξηγεί ο Γιώργος Μπουτάκης, υπεύθυνος Κ.Π.Ε. Σουφλίου.

"Σε κάθε στάδιο της ζωής του μεταξοσκώληκα μπορεί να πάρει ο άνθρωπος κάτι χρήσιμο. Τα απορρίμματα του σκουληκιού και τα ξερά φύλλα γίνονται ένα εξαιρετικό λίπασμα, ενώ η χρυσαλίδα χρησιμοποιείται στο εξωτερικό για την παραγωγή καλλυντικής κρέμας", προσθέτει ο κ.Μπουτάκης.

Φέτος, στη "γιορτή του μεταξοσκώληκα" έχουν δηλώσει συμμετοχή σχεδόν 1.200 μαθητές νηπιαγωγείων και δημοτικών από τους νομούς Έβρου και Ροδόπης. Ποσοστό "ρεκόρ", όπως λένε οι άνθρωποι του Κέντρου.

Καθημερινά διεκπεραιώνεται ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που φέρνει σε μια πρώτη γνωριμία τα παιδιά με τη γοητευτική διαδικασία δημιουργίας του μεταξιού. Οι μαθητές στο τέλος ζωγραφίζουν και φτιάχνουν κατασκευές σχετικές πάντα με όσα μάθανε και γνωρίσανε στο πρόγραμμα.

Στο κέντρο συχνά φιλοξενούνται και ενήλικες που έρχονται σε μια πρώτη γνωριμία με τη σηροτροφία. "Είναι μια καλή επιλογή ως δευτερεύουσα απασχόληση και πολλοί κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής ενδιαφέρονται", αναφέρει ο κ. Μπουτάκης.

Παρόλα αυτά, η παραγωγή μεταξιού ήκμαζε στο Σουφλί πριν από 30 χρόνια. Σήμερα, είναι πολλοί λιγότερες οι οικογένειες που ασχολούνται με τη σηροτροφία ενώ στην πόλη υπάρχουν συνολικά τρία οργανωμένα σηροτροφεία .

Για το Σουφλί, η παραγωγή μεταξιού δεν είναι μόνο θέμα παράδοσης και υποδομών είναι το μόνο οργανωμένο σημείο πλέον στη χώρα που ευνοεί τη σηροτροφία.

πηγή: ana-mpa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails