AdSenseBanner

Σάββατο 15 Μαΐου 2010

ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΚΑΙ ΣΕΡΒΟΙ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ


Νέους προορισμούς στην Ελλάδα ανακαλύπτουν Βούλγαροι και Σέρβοι επισκέπτες, που καταλαμβάνουν, και τη φετινή τουριστική σεζόν, ένα σημαντικό μερίδιο του συνόλου των επισκεπτών από το εξωτερικό, που επιλέγουν περιοχές της Ελλάδας για να περάσουν τις διακοπές τους.

Μάλιστα, όπως προκύπτει από στοιχεία τουριστικών ενώσεων της Βουλγαρίας και της Σερβίας, οι Βούλγαροι και οι Σέρβοι επισκέπτες, πέραν των "παραδοσιακών" προορισμών της Χαλκιδικής και της Θάσου, στρέφονται και στη Δυτική Ελλάδα, επιχειρώντας να διευρύνουν το τουριστικό "χαρτοφυλάκιό" τους.

Ωστόσο, μια άλλη αγορά, αυτή της Αλβανίας, που θα μπορούσε να συνδράμει στην ενίσχυση του ελληνικού τουρισμού, παραμένει … υπό "περιορισμό", λόγω της υποχρέωσης έκδοσης βίζας, με αποτέλεσμα οι Αλβανοί πολίτες να επιλέγουν προορισμούς, όπως την Τουρκία και την Τυνησία, προορισμούς για τους οποίους, τα τουριστικά πρακτορεία της χώρας διαμορφώνουν ελκυστικά και προσιτά σε τιμές "πακέτα".

Η εικόνα στις αγορές που εξακολουθούν να αποτελούν παράγοντα στήριξης της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας έχει ως εξής:

Βουλγαρία

Ούτε η οικονομική κρίση ούτε η ανακοίνωση που εξέδωσε η βουλγαρική κυβέρνηση, έπειτα από τα επεισόδια της περασμένης εβδομάδας στην Αθήνα, φαίνεται να επηρεάζουν τη διάθεση των Βουλγάρων πολιτών να επισκεφθούν την Ελλάδα, αφού, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής του γραφείου του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), στη Βουλγαρία, Λεωνίδας Ευθυμίου, δεν υπήρξαν ακυρώσεις τουριστικών πακέτων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η μείωση (κατά 14%) που καταγράφηκε το α' τρίμηνο του 2010, στις μετακινήσεις των Βούλγαρων πολιτών στο εξωτερικό, αφορά το σύνολο των προορισμών.

"Υπάρχουν τουριστικά πακέτα και μάλιστα οικονομικά, για όλες τις εισοδηματικές τάξεις. Η αλήθεια είναι, ότι η Εγνατία Οδός ώθησε την ανάπτυξη και έστρεψε το ενδιαφέρον των Βούλγαρων επισκεπτών για τα Ιόνια νησιά και τη Δυτική Ελλάδα", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ευθυμίου.

Ο ίδιος διατύπωσε την εκτίμηση πως και τη φετινή τουριστική σεζόν, η Βουλγαρία αναμένεται να "τροφοδοτήσει" την ελληνική αγορά με τουλάχιστον 400.000 επισκέπτες, δηλαδή περίπου στα ίδια επίπεδα με το 2009.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της Ενωσης Τουριστικών Πρακτορείων της Βουλγαρίας (ΒΑΤΑ), η Ελλάδα - παρά την οικονομική κρίση- παραμένει στην πρώτη θέση των προτιμήσεων των Βούλγαρων πολιτών και τον Μάιο. Στη δεύτερη θέση κατατάσσεται η Τουρκία, ενώ μόνο ένα 10% των Βούλγαρων που θα ταξιδέψουν το Μάιο στο εξωτερικό, επέλεξε προορισμούς της Δυτικής Ευρώπης ή άλλους εξωτικούς προορισμούς.

Από την άλλη πλευρά, οι Ρουμάνοι "τροφοδοτούν" τη βουλγαρική τουριστική βιομηχανία, επιλέγοντας τα θέρετρα στις βουλγαρικές ακτές της Μαύρης Θάλασσας για να περάσουν τις διακοπές τους, τον τρέχοντα μήνα. Οι 'Ελληνες προτιμούν - σύμφωνα με τα στοιχεία της ΒΑΤΑ - περισσότερο συγκροτήματα θεραπευτικού τουρισμού, στο νότο της Βουλγαρίας, όπως το Σαντάνσκι.

Πάντως, συνολικά, οι περισσότεροι Βούλγαροι επιλέγουν, για το μήνα Μάιο, να περάσουν τις διακοπές τους σε εγχώριους προορισμούς. Το 70% όσων διαθέτουν ένα τετραήμερο διακοπών αποφάσισαν να παραμείνουν στη Βουλγαρία και μόνο το 30% επέλεξαν ένα ταξίδι στο εξωτερικό. Το 2009, μόνο το 40% των Βούλγαρων πολιτών που είχαν στη διάθεσή τους ορισμένες ημέρες διακοπών, επέλεξε εγχώριους προορισμούς.

Σερβία

Η Ελλάδα θα αποτελέσει το 2010 τον υπ' αριθμόν 1 τουριστικό προορισμό που επιλέγουν οι Σέρβοι για τις διακοπές τους, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός σύμβουλος ΟΕΥ Β' στην ελληνική πρεσβεία στο Βελιγράδι, Στυλιανός Λιάγγης.

Όπως είπε, το συμπέρασμα αυτό εξάγεται από στοιχεία των παραγόντων της σερβικής τουριστικής αγοράς. Η κατάργηση της βίζας, σύμφωνα με τον κ. Λιάγγη, καθώς και τα φιλικά αισθήματα του σερβικού λαού προς τον ελληνικό, ενισχύουν το τουριστικό "ρεύμα" των Σέρβων επισκεπτών προς την Ελλάδα.

Οι σερβικοί τουριστικοί παράγοντες αναμένουν αυξημένη κίνηση προς την Ελλάδα, ωστόσο, δεν είναι σε θέση, ακόμη, να προσδιορίσουν το ακριβές ποσοστό. Ορισμένοι δε, αναμένουν οι τιμές να μειωθούν, στο πλαίσιο της προσέλκυσης περισσότερων επισκεπτών, ενώ το ενδιαφέρον των Σέρβων στρέφεται σε προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας, της Κεντρικής, αλλά και σε νησιά, όπως η Κέρκυρα και η Ζάκυνθος.

Στο μεταξύ, από έρευνα της 'Ενωσης Τουριστικών Πρακτορείων της Σερβίας (YUTA), προκύπτει ότι η Ελλάδα παραμένει ο πρώτος τουριστικός προορισμός στις προτιμήσεις των Σέρβων πολιτών, παρά την οικονομική κρίση και την κατάσταση στη χώρα και αυτό διότι, σε μεγάλο βαθμό, τα τουριστικά πακέτα κλείστηκαν από τις αρχές του έτους και πολύ πριν από την ανακοίνωση για την αύξηση του ΦΠΑ στην Ελλάδα.

Εκπρόσωποι μεγάλων τουριστικών πρακτορείων που συνεργάζονται με την ελληνική τουριστική αγορά εκτιμούν, ωστόσο, ότι δεν θα υπάρξει μείωση των τιμών, καθώς η αύξηση του ΦΠΑ συνεπάγεται και αύξηση των τιμών των παρεχόμενων υπηρεσιών. Παρ' όλα αυτά, θεωρούν ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στις προτιμήσεις των Σέρβων πολιτών, που ήδη επέλεξαν την Ελλάδα.

Αλβανία

Τριήμερα ή τετραήμερα διακοπών στη Χαλκιδική, τη Θεσσαλονίκη και τα Ιωάννινα προσελκύουν το ενδιαφέρον των Αλβανών πολιτών, το οποίο, όμως, λόγω της υποχρέωσης έκδοσης βίζας, δεν έχει εκδηλωθεί σε βαθμό, που να τονώνει ικανοποιητικά την ελληνική τουριστική αγορά.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός σύμβουλος ΟΕΥ Α' της ελληνικής πρεσβείας στα Τίρανα, Χρήστος Φαρμάκης, οι Αλβανοί πολίτες επέλεξαν- σύμφωνα με στοιχεία από τουριστικά πρακτορεία- προορισμούς, όπως η Τουρκία και η Τυνησία. Ο ίδιος εκτίμησε πως με την κατάργηση της βίζας (η οποία αναμένεται έως το τέλος του 2010), η αλβανική αγορά θα ενισχύσει, με ικανοποιητικό αριθμό επισκεπτών, την ελληνική τουριστική βιομηχανία.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Φαρμάκης τόνισε ότι σχόλια που είδαν το φως της δημοσιότητας και είναι αρνητικά για την ελληνική επιχειρηματική δραστηριότητα στην Αλβανία, ιδίως για τον τραπεζικό τομέα, δεν ισχύουν, καθώς, πρόσφατα, ο Αλβανός πρωθυπουργός, Σαλί Μπερίσα και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αλβανίας, Άντριαν Φουλάνι, υπογράμμισαν ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι ασφαλείς, υγιείς και έχουν συνεισφέρει στην ανασυγκρότηση της αλβανικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, με την κατάργηση της βίζας, θα φαίνονται "γραφικά" αυτά τα σχόλια, διότι οι υπολογιζόμενοι στην Ελλάδα Αλβανοί μετανάστες, θα δημιουργήσουν συνθήκες για τη βελτίωση της "γέφυρας" οικονομικής διασύνδεσης, η οποία είναι, ήδη πολύ ισχυρή.

Κείμενο: της Ε. Σοφιανού

πηγή: ana-mpa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails