AdSenseBanner

Πέμπτη, 15 Απριλίου 2010

ΣΤΗΡΙΞΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΖΗΤΗΣΕ Η ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

Τη στήριξη της Ελλάδας στον τουρισμό ζήτησε σήμερα από τους Ευρωπαίους Υπουργούς Τουρισμού η υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Άντζελα Γκερέκου κατά τη διάρκεια της Άτυπης Συνόδου Υπουργών Τουρισμού που διεξάγεται στη Μαδρίτη.

Η διοργάνωση της Συνόδου έγινε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την Ισπανική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με άμεσο στόχο να πραγματοποιηθεί το πρώτο βήμα για την αξιοποίηση της Στρατηγικής της Λισσαβόνας, αναβαθμίζοντας τον ρόλο του τομέα του τουρισμού στο πλαίσιο της Ε.Ε.

Στην παρέμβασή της στην Άτυπη Σύνοδο Υπουργών, η υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, κα Άντζελα Γκερέκου, αναφέρθηκε στην παγκόσμια αγορά τουρισμού και τις συνθήκες που την επηρεάζουν, ειδικά σε αυτή τη περίοδο οικονομικής κρίσης. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά η Ελλάδα βιώνει με τον πιο επώδυνο τρόπο τις επιπτώσεις αυτής της κρίσης αλλά ο τουρισμός μπορεί να δώσει τη διέξοδο και κάλεσε τους Ευρωπαίους Υπουργούς Τουρισμού να συμβάλουν στη μεγάλη μας προσπάθεια να ξεπεράσουμε την κρίση, προωθώντας προγράμματα επισκέψεων στην Ελλάδα -που υπήρξε ανέκαθεν ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης- για διάφορες πληθυσμιακές ομάδες των χωρών τους.

Η κα Γκερέκου έκανε ειδική μνεία στη προσπάθεια χάραξης ευρωπαϊκής τουριστικής πολιτικής από 1984 έως και σήμερα αλλά και στο ρόλο που διαδραματίζει ο τουρισμός για την Ε.Ε. καθώς η τουριστική δραστηριότητα παράγει πάνω από το 11% του συνολικού ΑΕΠ της Ένωσης και απασχολεί περισσότερους από 25.000.000 εργαζόμενους.

Στην σημερινή της παρέμβαση η κα Γκερέκου παρουσίασε συγκεκριμένες προτάσεις για μεγαλύτερη συνέργια στο χώρο του τουρισμού μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε και ενίσχυσης των ασθενέστερων κοινωνικά ομάδων. Ενδεικτικά, οι σημαντικότερες προτάσεις της υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού είναι:

- Η διευκόλυνση της Ευρωπαϊκής Βίζας των καταναλωτών-τουριστών από τρίτες χώρες εκτός Ε.Ε. (Ρωσία, Ουκρανία, Ινδία, Κίνα, Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα ).

- Η παγκόσμια προώθηση συνολικά της Ευρώπης ως τουριστικού προορισμού με κοινή τουριστική ταυτότητα στις ανερχόμενες αγορές της Ασίας και της Αμερικής.

- Η προώθηση του προγράμματος "Destination Europe" και η υλοποίηση του με συνέργιες γεωγραφικά γειτνιαζόντων χωρών και ιδιαίτερα στη Μεσόγειο.

- Η δημιουργία Ευρωπαϊκού Δικτύου Πόλεων, φιλικών για άτομα με αναπηρία.

- Η δημιουργία ενός Παρατηρητηρίου Τιμών για τις κυριότερες υπηρεσίες τουρισμού, όπως διαμονή και εστίαση.

- Η θέσπιση σταθερών δομών διοίκησης για τον τουρισμό σε όλη την Ε.Ε.

- Η κωδικοποίηση και μετάφραση της βασικής τουριστικής νομοθεσίας και των αποφάσεων όλων των κρατών μελών της Ε.Ε.

Στο περιθώριο της Άτυπης Συνόδου Υπουργών, η υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Άντζελα Γκερέκου, συναντήθηκε με τον Ιταλό Επίτροπο και Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Antoniο Tajani, ο οποίος αποδέχτηκε την πρόσκληση να επισκεφθεί την Αθήνα προκειμένου να συζητήσουν εκτενώς για θέματα τουρισμού που αφορούν την Ελλάδα και δήλωσε ένθερμος υποστηρικτής της διοργάνωσης του Μαραθωνίου. Ακόμη, συναντήθηκε με τον Δήμαρχο της Μαδρίτης, κ. Alberto Ruiz Callardon, και συζήτησε για τον τρόπο συνεργασίας για κοινή προώθηση, ως τουριστικών προορισμών, της Αθήνας και της Μαδρίτης και με τον Ισπανό ομόλογό της και επικεφαλής της TURESPANA (τον Ισπανικό Οργανισμό Τουρισμού), κ. Joan Mesquida, όπου συζητήθηκε η συνεργασία για ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας. Η κ. Γκερέκου απηύθυνε πρόταση για επίσκεψη στην Αθήνα προς την Πολωνή Υπουργό Επικρατείας με χαρτοφυλάκιο Τουρισμού, κ. Katarzyna Sobierajska, με σκοπό την υπογραφή τουριστικής συμφωνίας. Ακόμη, συναντήθηκε με τον Εκπρόσωπο του Οργανισμού Τουρισμού της Κίνας και συμφώνησε για την περαιτέρω συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα τουρισμού.

Στο κλείσιμο των εργασιών της Άτυπης Συνόδου από τον Υπουργό Βιομηχανίας, Τουρισμού και Εμπορίου της Ισπανίας, κ Μιγκέλ Σεμπαστιάν, παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν οι Υπουργοί Τουρισμού των χωρών της Ε.Ε., με μορφή άτυπης Κοινής Διακήρυξης. Αυτή η Διακήρυξη θα αποτελέσει ένα επικαιροποιημένο πλαίσιο πολιτικής, που θα ενισχύσει την προβολή του τουρισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στόχος είναι να υλοποιηθεί σε στενή συνεργασία με τις εθνικές και περιφερειακές αρχές της Ένωσης καθώς και ιδιωτικούς φορείς του τουρισμού.

πηγή: ana-mpa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails