AdSenseBanner

Τετάρτη, 14 Απριλίου 2010

Αναπτυξιακά μέτρα ζητούν οι επιχειρηματίες όλων των κλάδων

Την έντονη ανησυχία τους για την ελληνική οικονομία αν δεν ληφθούν αναπτυξιακά μέτρα διατύπωσαν στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο επιχειρηματίες από όλους κλάδους, μεταξύ αυτών και επιχειρηματίες από τον κλάδο του τουρισμού και του real estate.Αυτή η ταύτιση απόψεων μεταξύ τραπεζιτών και επιχειρηματιών για την κρισιμότητα της λήψης αναπτυξιακών μέτρων αποκαλύπτει την αγωνία των συντελεστών της οικονομίας για το παραγωγικό και ανταγωνιστικό «κενό» της ελληνικής οικονομίας και την προτεραιότητα που πρέπει να δοθεί πλέον στην ταχεία καταπολέμηση της ύφεσης την οποία αναπόφευκτα θα προκαλέσουν τα «σταθεροποιητικά» και εισπρακτικά μέτρα που έχουν ήδη αποφασιστεί.

Πεποίθηση, άλλωστε, των περισσότερων παραγόντων της αγοράς είναι ότι εφόσον δεν καταφέρουμε να αλλάξουμε μοντέλο και να αναζωπυρώσουμε αναπτυξιακή δυναμική, το περιβόητο Πρόγραμμα Σταθερότητας μεσοπρόθεσμα είναι πιθανό ότι θα αποτύχει, δημιουργώντας πλέον στη χώρα πρόβλημα φερεγγυότητας.

Τη συνάντηση προκάλεσε ο διοικητής της ΤτΕ, σε μια προσπάθεια να αυξήσει την εξωστρέφεια της τράπεζας και να πληροφορηθεί από πρώτο χέρι τα προσκόμματα που συναντούν οι επιχειρηματίες στην άσκηση της δραστηριότητάς τους, αλλά και τι προτείνουν.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, κοινός τόπος μεταξύ των απόψεων που ακούστηκαν είναι ότι η κυβέρνηση πρέπει να λάβει σειρά νέων μέτρων που αυτήν τη φορά θα έχουν σκοπό την ενίσχυση της ανάπτυξης της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας, καθώς τα μέχρι τώρα μέτρα είχαν καθαρά «εισπρακτικό» χαρακτήρα.

Οι επιχειρηματίες στηλίτευσαν την υπάρχουσα γραφειοκρατία, την αδυναμία των πολιτικών να αντιληφθούν τα προβλήματα, την απαξίωση των θεσμών και των οργάνων τους καθώς και τις στρεβλώσεις που υπάρχουν σε πληθώρα τομέων.

Εστίασαν δε στη μεγάλη σημασία που έχουν η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και η προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών, που θα τερματίσουν τις στρεβλώσεις σε πολλούς τομείς, από τα κλειστά επαγγέλματα ως την ενέργεια και τα απορρίμματα.

Της συνάντησης είχε προηγηθεί η σύνταξη έρευνας την οποία πραγματοποιούν όλες οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης σε κοινοτικό επίπεδο, όπου οι επιχειρηματίες απάντησαν σε μια σειρά ερωτήματα αναφορικά με τις «επιπτώσεις της κρίσης στον τρόπο λειτουργίας των εταιριών που διοικούν και στις επιθυμούμενες παρεμβάσεις».

Τα συμπεράσματα της έρευνας κατέδειξαν: τη ματαίωση των επενδυτικών προγραμμάτων από πολλές εταιρίες, τη μεταβολή της σύνθεσης του δανεισμού με στροφή στα εταιρικά ομόλογα και την αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων.

Μεταξύ άλλων, από τον χώρο της βιομηχανίας παρέστησαν οι κ. Κανελλόπουλος, Μάνεσης, Μαΐλλης, Μπήτρος και Μούτσος, από τον τουρισμό οι κ. Διβάνης και Κωνσταντακόπουλος.

Από τις κατασκευαστικές ήταν παρόντες οι κ. Κάμπας, Εμφιετζόγλου και Στέγγος, από την ενέργεια οι κ. Ζερβός, Μυτιληναίος, Κοπελούζος και Γιαννίτσης και από τη ναυτιλία οι κ. Κωνσταντακόπουλος, Βαφειάς, Ευγενίδης και Κούστας.

Από το εμπόριο παρέστησαν οι κ. Μαρινόπουλος και Βερόπουλος, ο κ. Κυριακόπουλος από τις εξορυκτικές επιχειρήσεις, ο κ. Βασιλάκης από τις αερομεταφορές, ενώ από τον χώρο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας παρέστησαν οι κ. Βουρλούμης και Φέσσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails