AdSenseBanner

Σάββατο 17 Απριλίου 2010

Η Κρήτη όλο και πιο κοντά στην Αφρική


Εντείνονται οι συζητήσεις για αεροπορική και ακτοπλοϊκή σύνδεση του Ηρακλείου με την Βόρειο Αφρική και τη Μέση Ανατολή

Του Βαγγέλη Βαρδάκη

Η πολυπόθητη ανάπτυξη των εμπορικών-επιχειρηματικών και τουριστικών σχέσεων ανάμεσα στην Κρήτη με τις Αραβικές χώρες της Βορείου Αφρικής αλλά και της Μέσης Ανατολής μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της τακτικής ακτοπλοϊκής και αεροπορικής διασύνδεσης. Αυτό ήταν το κυρίαρχο συμπέρασμα της χθεσινής παρουσίας των εμπορικών ακόλουθων των Αραβικών κρατών στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, η διοίκηση του οποίου ξεκινάει μια μεγάλη προσπάθεια για την προώθηση επιχειρηματικών συμφωνιών μεταξύ Κρήτης και Αραβικών κρατών, με στόχο την εξαγωγή κρητικών προϊόντων, κυρίως του Πρωτογενή τομέα αλλά και της μεταποίησης, καθώς επίσης και την αμφίδρομη διεύρυνση του τουρισμού. Πιο συγκεκριμένα, από χθες στο Ηράκλειο προσκεκλημένοι της διοίκησης του Επιμελητηρίου Ηρακλείου βρίσκονται όλοι οι εμπορικοί ακόλουθοι των Πρεσβειών από Αλγερία, Αίγυπτο, Ιορδανία, Κουβέιτ, Λίβανο, Λιβύη, Μαρόκο, Κατάρ, Συρία, και Τυνησία, με την παρουσία και του γενικού γραμματέα του Ελληνοαραβικού Επιμελητηρίου, Μοχάμεντ Ελ Χαζμί. Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, Νικήτας Δολαψάκης, αναφερόμενος στις πανάρχαιες και ιστορικές σχέσεις μεταξύ των Ελλήνων και του Αραβικού κόσμου, επισήμανε ότι θα πρέπει να εξεταστεί πολύ σοβαρά η ακτοπλοϊκή διασύνδεση της Κρήτης, σταυροδρόμι της Ευρώπης προς τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.
Τόσο ο κ. Δολαψάκης όσο και ο κ. Ελ Χαζμί υπογράμμισαν ότι είναι λάθος μέχρι σήμερα να μην υπάρχει η ακτοπλοϊκή διασύνδεση της Κρήτης, που βρίσκεται τόσο κοντά με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής αλλά και τη Μ. Ανατολή. Μάλιστα, είπαν ότι μια τέτοια γραμμή θα είχε επιτυχία, αν διασυνδέονταν τα τέσσερα διεθνώς εμπορικά λιμάνια και συγκεκριμένα το Ηράκλειο, η Αλεξάνδρεια, η Χάιφα και η Τρίπολη, τα οποία από αρχαιοτάτων χρόνων ήταν από τα σημαντικότερα θαλάσσια σταυροδρόμια.
Βεβαίως, θα πρέπει να υπενθυμιστεί στο σημείο αυτό ότι πριν από μερικά χρόνια είχε εξεταστεί και από τις κρητικές Ναυτιλιακές Εταιρίες η δρομολόγηση γραμμής που θα συνδέει το Ηράκλειο με την Αλεξάνδρεια. Ωστόσο, το αποτέλεσμα δεν ήταν θετικό. Επίσης, είχαν εξεταστεί και οι παράμετροι της απευθείας αεροπορικής σύνδεσης του Ηρακλείου με το Κάιρο, με αρνητικό και πάλι αποτέλεσμα, καθώς το κόστος των δρομολογίων δεν καλύπτονταν.
Εξάλλου, από χθες έχουν προγραμματιστεί προκαθορισμένες συναντήσεις των Αράβων εμπορικών ακολούθων με επιχειρηματίες ανάλογα με τη χώρα ενδιαφέροντος της κάθε επιχείρησης.

Ο στόχος

Βασικός στόχος είναι να γίνει γνωστή η κρητική επιχειρηματική δυναμική, να προβληθούν τα κρητικά προϊόντα μέσω των Αραβικών Πρεσβειών στις αντίστοιχες χώρες και να αναπτυχθεί ένας δίαυλος συνεργασίας με αντίστοιχες επιχειρήσεις στις περιοχές ενδιαφέροντος. Η επίσημη υποδοχή των Αράβων εμπορικών ακολούθων στο Επιμελητήριο Ηρακλείου πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στην αίθουσα ΚΑΣΤΕΛΛΑΚΗ, όπου και έγιναν οι κατ' ιδίαν συναντήσεις τους με περίπου 60 Κρητικούς επιχειρηματίες, προκειμένου να ενημερωθούν για επιμέρους θέματα του ενδιαφέροντός τους, σχετικά με τη δυνατότητα ανάπτυξης εμπορικών-επιχειρηματικών συναλλαγών.
Τόσο ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου όσο και ο γενικός γραμματέας του Ελληνοαραβικού Επιμελητηρίου απεύθυναν έκκληση στην Κρητική επιχειρηματική κοινότητα να συμμετέχουν στις Εμπορικές Εκθέσεις που γίνονται κατά καιρούς στις Αραβικές χώρες, οι οποίες και επιθυμούν την εμπορική συνεργασία με την Ελλάδα και ειδικότερα με την Κρήτη λόγω και της μικρής απόστασης που υπάρχει.
«Το νομικό καθεστώς σε όλες τις Αραβικές χώρες τα τελευταία χρόνια που διέπει τις επενδύσεις από το εξωτερικό έχει απλοποιηθεί πάρα πολύ και για αυτό θα πρέπει να υπάρχει με την Ελλάδα μεγαλύτερη εμπορική-επιχειρηματική και τουριστική συνεργασία. Οι ευκαιρίες που υπάρχουν είναι πάρα πολύ μεγάλες και για αυτές θα πρέπει να ενημερωθούν οι επιχειρηματίες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο γραμματέας του Ελληνοαραβικού Επιμελητηρίου.
Από τη δική του πλευρά, ο κ. Δολαψάκης εύστοχα σημείωσε ότι είναι κρίμα να είναι τόσο φτωχό το εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ Ελλάδας και Αραβικών χωρών.
«Το 2009 το εμπορικό ισοζύγιο ανάμεσα στη χώρα μας και στις 22 Αραβικές χώρες έφτασε μόλις τα πένετ δισεκατομμύρια δολάρια -πάρα πολύ φτωχό αποτέλεσμα-, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν είναι το επιθυμητό. Πρέπει να αυξήσουμε τις εμπορικές μας συναλλαγές».
Ο κ. Ελ Χαζμί, ο οποίος είναι Αιγύπτιος, χθες εξέφρασε δημόσια την επιθυμία του για την αεροπορική και ναυτιλιακή διασύνδεση της Κρήτης με την Αίγυπτο, κάτι που θα επιφέρει την περαιτέρω ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Επίσης, ανακοινώθηκε ότι το διάστημα από 21 έως 25 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα πρόκειται να διεξαχθεί το 3ο αραβοελληνικό φόρουμ, όπου και προσκαλούνται οι Κρήτες επιχειρηματίες.
Χθες το πρωί, οι εμπορικοί ακόλουθοι επισκέφθηκαν μεγάλες βιομηχανίες και επιχειρήσεις του νομού μας, όπου είδαν από κοντά την παραγωγική τους διαδικασία.

Παραδείγματα με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης
Κατά τη χθεσινοβραδινή ομιλία του στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, όπου και καλωσορίστηκαν επίσημα οι εμπορικοί ακόλουθοι, ο κ. Δολαψάκης αναφέρθηκε σε κάποια παραδείγματα για την ανάπτυξη των εμπορικών και επιχειρηματικών σχέσεων του νησιού με τις Αραβικές χώρες.
Προώθηση διατροφής και Γαστρονομίας ως «νέο τουριστικό προϊόν»: Τουριστικό προϊόν με υψηλή προστιθέμενη αξία, η Γαστρονομία αποκτάει ολοένα και μεγαλύτερη θέση στη διεθνή τουριστική αγορά. Τα κρητικά προϊόντα και η κρητική κουζίνα διεκδικούν σημαντικό μερίδιο σε αυτή, λόγω της αναγνωρισμένης υψηλής τους ποιότητας και των ευεργετικών επιδράσεων στην ανθρώπινη υγεία. Προϊόντα όπως το λάδι, το κρασί, το μέλι, τα γαλακτοκομικά, κ.τ.λ. αλλά και οι μοναδικές γεύσεις της κρητικής κουζίνας ανταποκρίνονται στο συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον της Διεθνούς Κοινότητας που αναζητά, εκτός των άλλων, την ποιότητα των τροφίμων και την ιδιαιτερότητα της τοπικής γαστρονομίας. Ετσι, ο συνδυασμός αυτός μπορεί να αποτελέσει ένα νέο προϊόν για την Κρήτη με πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα τόσο για τον τουρισμό, όσο και για την τοπική παραγωγή.
Τουρισμός Υγείας: Η εμβέλεια των ήδη ανεπτυγμένων Υπηρεσιών και υποδομών Υγείας στην Κρήτη μπορούν να υποστηρίξουν και να αναπτύξουν τον τουρισμό Υγείας. Το ήπιο μεσογειακό κλίμα της Κρήτης, η συχνή και καθημερινή επικοινωνία με την ηπειρωτική Ελλάδα (αεροπορικώς και ακτοπλοϊκώς) κάθε εποχή του χρόνου, σε συνδυασμό με του υψηλού επιπέδου Ιατρικές Υπηρεσίες που προσφέρονται στο νησί, το καθιστά ιδανικό προορισμό για την ανάπτυξη αυτού του είδους τουρισμού.
Η Κρήτη πρέπει να σημειωθεί ότι θεωρείται ως ιδανική περιφέρεια, για την εφαρμογή νέων τεχνολογιών όπως αυτή της τηλεϊατρικής, καθώς συγκεντρώνει τις αναγκαίες προϋποθέσεις για εφαρμογές της κατηγορίας αυτής.
Σημαντική ζήτηση επίσης υπάρχει για μόνιμη εμπορική θαλάσσια σύνδεση της Κρήτης με τη Βόρεια Αφρική και ιδιαίτερα με την Αίγυπτο και τη Λιβύη.
Οσον αφορά τώρα στη χρήση ΑΠΕ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η ζήτηση για δημιουργία νέων αιολικών πάρκων στο νησί παραμένει εξαιρετικά υψηλή. Μεγάλη ζήτηση υπάρχει επίσης για τη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων. Οι προοπτικές και οι δυνατότητες ανάπτυξης όλων των μορφών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας είναι πολύ καλές.
Οι δεσμεύσεις της χώρας για τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα και για την παροχή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μπορούν να βρουν αξιοπρεπές πεδίο εφαρμογής στην Κρήτη με πολλαπλά αποτελέσματα και σε άλλους τομείς.

πηγή: tolmi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails