AdSenseBanner

Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Κοινότητα Καρυών

Βρίσκεται στην βορειοανατολική πλευρά του Νομού Λακωνίας στα όρια με τον Νομό Αρκαδίας, σε μια περιοχή που κατοικείται από την αρχαιότητα, ήταν μάλιστα προπύργιο των Σπαρτιατών. Από αρχαιοτάτων χρόνων και στην ιστορική της διαδρομή οι Καρυές , έπαιξαν σημαντικό ρόλο και δώσει τους δικούς της αγώνες μέσα στο Ελληνικό κράτος. Από τις Καρυές έχουν πάρει το όνομά τους και οι Καρυάτιδες το μνημείο των οποίων βρίσκεται στο Ερέχθειο και ομοίωμα του υπάρχει στο πανέμορφο χωρίο. Η θέση του αρχαίου οικισμού βρίσκεται βόρεια από το σύγχρονο χωριό. Στη βυζαντινή περίοδο ονομάστηκε Αράχωβα και κράτησε αυτή την ονομασία μέχρι τον 20ό αιώνα. Οι κάτοικοί της διακρίνονταν για το ανεξάρτητο πνεύμα τους, πήραν μέρος στην Επανάσταση του 1821 και πυρολύθηκαν από τον Ιμπραήμ. Πολέμησαν και κατά των Γερμανών, οι οποίοι κατέστρεψαν το χωριό καίγοντάς το. Μετά τον εμφύλιο άρχισε η παρακμή της άλλοτε ανθηρής κοινότητας.

Σήμερα έχει 927 κατοίκους, που ασχολούνται με την κτηνοτροφία, τη μελισσοκομία και τη γεωργία (καλλιεργούν κυρίως καστανιές και καρυδιές), με οικοδομικές εργασίες καθώς και με εμπορικές, βιοτεχνικές και τουριστικές επιχειρήσεις. Επίσης παράγονται καλά τοπικά τυριά. Υπάρχει δραστήριος αγροτικός σύλλογος, κτηνοτροφικός συνεταιρισμός και ομάδα παραγωγών επεξεργασίας και τυποποίησης κάστανων . Στις Καρυές μπορεί κανείς να βρει μία μεγάλη ποικιλία τοπικών παραδοσιακών προϊόντων όπως: κάστανα, καρύδια, βιολογικό λάδι και ελιές, τοπικό κρασί, τσάι, ρίγανη, μέλι, παραδοσιακά τυριά, ντόπια κρέατα, χωριάτικο ψωμί και παξιμάδι καθώς παραδοσιακά γλυκά και ζυμαρικά. Εκτός από τις ταβέρνες του χωριού, υπάρχουν και τρεις ξενώνες που λειτουργούν όλο το χρόνο.

Το δάσος, τόσο κοντά με τα παραδοσιακά σπίτια, οι εναλλαγές των χρωμάτων, η γραφική πλατεία με τον αιωνόβιο πλάτανο, η φιλοξενία των κατοίκων, προκαλούν τον επισκέπτη να ανακαλύψει τις κρυφές ομορφιές και κάνουν κάθε ημέρα διαμονής του αξέχαστη.

Οι Καρυές αποτελούν το ιδανικό ορμητήριο για δραστηριότητες και αποδράσεις στον Πάρνωνα και όχι μόνο. Οι λάτρεις της ορειβασίας και του περπατήματος, μπορούν να περιηγηθούν στα φυσικά μονοπάτια της ευρύτερης περιοχής και να απολαύσουν τις αμέτρητες ομορφιές της φύσης και τις εναλλαγές των χρωμάτων. Από τις Καρυές περνάει το γνωστό σε όλους μονοπάτι Ε4. Οι φίλοι του κυνηγιού επίσης, έχουν την δυνατότητα να απολαύσουν το πλούσιο κυνήγι στις απέραντες δασικές και μη εκτάσεις της περιοχής.

Μοναδικά είναι και τα πανηγύρια του χωριού στις 26 και 27 Ιουλίου, της Αγ. Παρασκευής και του Αγ. Παντελεήμονα αντίστοιχα. Εκατοντάδες κόσμου από όλη την Λακωνία και όχι μόνο, επισκέπτονται τις Καρυές για να διασκεδάσουν, να χορέψουν και να απολαύσουν τοπικές λιχουδιές. Δεν είναι υπερβολή να ισχυριστεί κανείς, ότι είναι από τα καλύτερα πανηγύρια στην Ελλάδα

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Κοινότητας Καρυών : http://www.karyes.gr/
και http://karyes.blogspot.com/

πηγη: http://www.agrotravel.gr/agro/site/AgroTravel/t_docpage?doc=/Documents/Hierarchies/descfolder.2006-01-10.6116906770/karyes_c

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails