AdSenseBanner

Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Αναπτυξιακά μέτρα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού


Δείτε επιστολή του Συνδέσμου προς τον Υπουργό Οικονομικών που αφορά στα αναπτυξιακά μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού.
______________________________________________________________________

Προς τον
Κύριο Γιώργο Παπακωνσταντίνου
Υπουργό Οικονομικών
Νίκης 5-7
101 80 Αθήνα

Φαξ: 210 3332608 Α.Π. ΕΞ0107-100304


Κοιν. κ. Γ. Παπανδρέου, Πρόεδρο της Κυβέρνησης (φαξ: 210 6716880)
κ. Π. Γερουλάνο, Υπουργό Πολιτισμού & Τουρισμού (φαξ: 210 8201435)
κα. Ά. Γκερέκου, Υφυπουργό Πολιτισμού & Τουρισμού (φαξ: 210 3229537)

Αθήνα, 4 Μαρτίου 2010

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες από την Κυβέρνηση, από τη στιγμή που κρίνονται αναγκαία, προφανώς και έχουν τη στήριξη και του κόσμου του Τουρισμού, όσο σκληρά κι αν είναι. Την ίδια στήριξη και αμέριστη συμπαράσταση από τον κόσμο του Τουρισμού έχει κάθε προσπάθεια, η οποία αποσκοπεί στη βελτίωση των δημοσιονομικών της χώρας. Όμως, όπως γνωρίζετε, η προσπάθεια της οικονομικής –και όχι μόνο- ανασυγκρότησης της χώρας, δεν θα στεφθεί από επιτυχία αν δε συνοδεύεται και από μέτρα που θα στηρίζουν αναπτυξιακές προσπάθειες και μέτρα που θα καθιστούν ανταγωνιστικές τις εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας και, φυσικά, τις σημαντικότερες αυτό αυτές, τις τουριστικές.

Ο Τουρισμός, ως ο πλέον εξωστρεφής τομέας της ελληνικής οικονομίας μπορεί να αποτελέσει τον μοχλό ανάπτυξής της και μάλιστα με απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα από την εφετινή χρονιά. Όμως, τα μέτρα που προτάθηκαν από την Κυβέρνηση και ειδικότερα η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, δεν συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση, ιδιαίτερα όταν όλες οι ανταγωνίστριες χώρες εφαρμόζουν συντελεστές ΦΠΑ πολύ χαμηλότερους. Αντίθετα, οι τουριστικές επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να επωμιστούν το πρόσθετο αυτό κόστος, μειώνοντας περισσότερο την ανταγωνιστικότητά τους και διακινδυνεύοντας τη βιωσιμότητά τους. Αυτή η επιβάρυνση των τουριστικών επιχειρήσεων ήλθε να προστεθεί στην επανεργοποίηση της εισφοράς του Ν.128/75, παρά τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, και στην σημαντική αύξηση των επιτοκίων από όλες τις Τράπεζες. Τέλος παραμένει σε εκκρεμότητα που, εν τούτοις, πρέπει να λυθεί άμεσα, η συνέχιση του τρόπου φορολόγησης των τουριστικών καταλυμάτων ως έχει σήμερα αφού πρόκειται για εργαλεία δουλειάς αποκλειστικής και μη μεταβαλλόμενης χρήσης.

Μαζί με τις προσπάθειες για γενική βελτίωση του επιπέδου των τουριστικών υπηρεσιών στη χώρα μας, θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες διαμόρφωσης επιχειρηματικού κλίματος που θα επιτρέψει στις τουριστικές επιχειρήσεις να διεκδικήσουν μεγαλύτερο μερίδιο στην τουριστική αγορά. Προς την κατεύθυνση αυτή θεωρείται απόλυτα αναγκαία η λήψη μιας δέσμης μέτρων, τα οποία θα αποσκοπούν στη στήριξη της τουριστικής οικονομίας.

Η λήψη όποιων κατά τη κρίση σας πρόσθετων μέτρων που θα αποσκοπούν στην στήριξη της τουριστικής οικονομίας, θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τα θετικά αποτελέσματα για την εθνική μας οικονομία. Οι τουριστικές επιχειρήσεις, από την πλευρά τους θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για τη συνεχή βελτίωση της σχέσης τιμής – ποιότητας των υπηρεσιών και προϊόντων που προσφέρουν στην τουριστική αγορά.

Με εκτίμηση,


Νίκος Αγγελόπουλος
Πρόεδρος ΔΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails