AdSenseBanner

Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2010

Τα Κούλουμα και το πέταγμα του χαρταετού

Με χαρταετούς, σαρακοστιανά εδέσματα και παραδοσιακή μουσική, γιορτάζονται σήμερα σε όλη τη χώρα τα Κούλουμα. Λαγάνες, χαλβάς, φασόλια, σουπιές, ελιές έχουν την τιμητική τους.

Από παλιά η Καθαρή Δευτέρα, πέρασε στην συνείδηση του λαού, σαν μέρα καθαρμού. Καθαρή Δευτέρα ονομάστηκε έτσι, επειδή οι χριστιανοί «καθαρίζονταν» σωματικά και πνευματικά. Την Καθαρά Δευτέρα σταματά η κατανάλωση κάθε αρτύσιμου φαγητού και ξεκινά μια νηστεία που διάρκειας 40 ημερών, όσες δηλαδή και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο.

Η λαγάνα που συνηθίζουμε να καταναλώνουμε τη μέρα αυτή, παραπέμπει στα «άζυμα» της Παλαιάς Διαθήκης. Ταυτόχρονα ξεκινά και η πνευματική κάθαρση, με την παρακολούθηση των λειτουργιών της Μεγάλης Σαρακοστής.

Το πέταγμα του αετού, είναι ένα έθιμο μεταγενέστερο. Είναι ένα όμορφο παιχνίδι, ένα γραφικό έθιμο, ένα πανηγύρι χρωμάτων στους ουρανούς. Κατά την επικρατούσα άποψη, οι χαρταετοί είναι επινόηση των Ανατολικών λαών. Σε αυτές τις χώρες, η τέχνη της κατασκευής χαρταετών τελειοποιήθηκε, φτάνοντας στο σημείο να φτιάχνουν «ιπταμένους» δράκους, πουλιά, ψάρια, ζώα. Τους στόλιζαν με ευχές και επιθυμίες, και τις έστελναν με έναν αετό, όσο πιο κοντά μπορούσαν στον θεό.

Στην Ευρώπη ο χαρταετός εμφανίζεται γύρω στο 1400 μ.Χ. Τον έφεραν εξερευνητές που είχαν επιστρέψει από την Ασία.

Εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα

Τα κούλουμα από τόπο σε τόπο γιορτάζονται διαφορετικά, με διάφορες εκδηλώσεις. Παντού όμως επικρατεί κέφι, χορός και τραγούδι.

Οι Αθηναίοι γιορτάζουν την Καθαρά Δευτέρα σε τέσσερα σημεία της πόλης: στο Λόφο του Φιλοπάππου, στην Ακαδημία Πλάτωνος, στο Λόφο Λαμπράκη και στο Αλσος ΚΑΠΑΨ.

Στο Λόφο του Φιλοπάππου οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν από τις 10:00 το πρωί, ενώ στην Ακαδημία Πλάτωνος, στο Λόφο Λαμπράκη και στο Αλσος ΚΑΠΑΨ θα ξεκινήσουν από τις 11:00 το πρωί.

Οι Θεσσαλονικείς θα συγκεντρωθούν στο άλσος του Κέδρινου Λόφου (πλατεία Τσάτρα), για την κεντρική εκδήλωση της ημέρας αυτής, με τη συμμετοχή μουσικοχορευτικών παραδοσιακών συγκροτημάτων και οργάνων του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Δήμου Αγίου Παύλου και Πολιτιστικών Συλλόγων.

Στους δημότες θα διανεμηθούν παραδοσιακά εδέσματα, όπως λαγάνες, χαλβάδες, καθώς και χαρταετοί, προκειμένου να αναβιώσει το πατροπαράδοτο έθιμο της Καθαράς Δευτέρας.

Ανάλογες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα.

Αστατος ο καιρός

Ο αστατος καιρός δεν βοηθά στο πέταγμα του χαρταετού. Στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά καθώς και στα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου αναμένονται βροχές, καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας. Τα φαινόμενα τις πρωινές ώρες στα βορειοανατολικά θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Γρήγορη βελτίωση του καιρού αναμένεται από τα δυτικά. Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν θυελλώδεις, πιθανώς μέχρι και 9 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση.

Σε επιφυλακή βρίσκεται η Τροχαία, για την ασφαλή μετακίνηση των εκδρομέων για την Καθαρά Δευτέρα, με έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Οδηγίες ΕΦΕΤ για Καλή Σαρακοστή

Με αφορμή τις ημέρες της Σαρακοστής και θέλοντας να διαφυλάξει την ασφάλεια του καταναλωτικού κοινού από την κατανάλωση τροφίμων που δεν πληρούν τόσο τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας όσο και τα επίπεδα ποιότητας, ο ΕΦΕΤ υπενθυμίζει στους καταναλωτές ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες για τις σπουδαιότερες κατηγορίες τροφίμων που καταναλώνονται την περίοδο αυτή.

Όσοι αγοράζουν θαλασσινά θα πρέπει να προσέχουν τα οστρακοειδή- να είναι ζωντανά με το κέλυφος κλειστό ή ελαφρώς ανοιχτό που κλείνει με ελαχίστη πίεση. Τα χταπόδια, τα καλαμάρια και οι σουπιές να έχουν χρώμα ανοιχτό άσπρο και όχι σκούρο, η επιφάνειά τους να είναι γυαλιστερή και τα μάτια χωρίς κηλίδες. Τέλος οι γαρίδες και οι καραβίδες να μην έχουν μαυρισμένα τα κεφάλια και να έχουν αντανακλαστικές κινήσεις (μάτια κεραίες).

Οι τιμές στα σαρακοστιανά είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρσι. Ενδιεκτικά οι φρέσκες γαρίδες τιμώνται στα 12-30 ευρώ, τα φρέσκα καλαμάρια στα 20-22 ευρώ, τα κατεψυγμένα καλαμάρια στα 3-8 ευρώ, οι φρέσκες σουπιές στα 10-12 ευρώ, τα μύδια στα 3-4 ευρώ και οι γυαλιστερές στα 9-10 ευρώ.

Για την παραδοσιακή λαγάνα, που η τιμή της φέτος θα κυμαίνεται στα 2,50 - 3 ευρώ, οι φούρνοι θα είναι ανοιχτοί από νωρίς το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.

πηγή: http://www.ana-mpa.gr/anaweb/user/showplain?maindoc=8418710&maindocimg=8418765&service=143

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails